CIBUĽA KUCHYNSKÁ - Allium cepa
Cibuľa kuchynská, latinsky Allium cepa je asi najpoužívanejšou koreninou a Slovenská kuchyňa sa bez nej nedá ani predstaviť. Je základnou zložkou prípravy väčšiny tradičných pokrmov. Cibuľa je odpradávna pestované kuchynské korenie, ktoré sa k nám dostalo pravdepodobne zo strednej Ázie a ktoré sa mimoriadne rýchlo rozšírilo.
Najčastejšie sa používa čerstvo nakrájaná nadrobno a opražená na tuku ako základ ku gulášom, polievkam, omáčkam a množstvu iných skvelých jedál. Vynikajúca je v spojení so slaninou.
Používa sa aj čerstvá, často spolu s cesnakom a čerstvým chlebom najmä so slaninou, klobásou alebo inou údeninou. Premiešaná spolu s octom a korením ku tlačenke, huspenine a aspikom. Veľmi obľúbená je mladá zelená lahôdková cibuľka, ktorú pridávame do šalátov a pomazánok podobne ako pažítku.
Prenikavý a nepríjemný cibuľový dych môžeme zmierniť alebo odstrániť, ak si po zjedení cibule vypláchneme ústa, potom vypijeme pohár vlažného mlieka, alebo rozhryzieme 2-3 zrnká praženej kávy alebo postupne hryzkáme hrebíčky.
40 g múky popražíme na 40 g masti dočervena. Pridáme 20 g cukru a jednu veľkú cibuľu nakrájanú na kolieska. Všetko krátko popražíme, podlejeme vodou alebo vývarom z kostí a 20 minút varíme. Nakoniec osolíme, mierne okyslíme a prepasírujeme alebo rozmixujeme. Podávame premiešanú so smotanou.
Pôsobenie cibule cesnakovej, čo je správny botanický názov, alebo cibule kuchynskej je rozsiahle. Pôsobí proti nákazám, ateroskleróze, reguluje baktérie a parazity v črevách, podporuje trávenie, má vplyv na prekrvovanie koronárnych ciev, zlepšuje dýchanie, ukľudňuje hladké svalstvo čriev, je vhodný pri cukrovke. Podporuje hojenie rán, vylučovanie cholesterolu z krvi, upravuje krvný tlak.
Prospieva pri bronchitídach, pôsobí močopudne, údajne zvyšuje pohlavnú aktivitu. Pôsobí preventívne proti rakovine, zlepšuje krvotvorbu. Nie je vhodný pri akútnych chorobách žalúdka (hoci dr. Bukovský tvrdí opak), čriev, pečene, močových ciest. U niektorých jedincov sa zistili prejavy alergie (bolesti hlavy, brucha).
Dojčiace matky by sa mali vyhýbať konzumácii silne cibuľových pokrmov, pretože arómy éterických olejov cibule prechádzajú do materského mlieka.
Prísady
Postup
Cibuľa kuchynská, latinsky Allium cepa je asi najpoužívanejšou koreninou a Slovenská kuchyňa sa bez nej nedá ani predstaviť. Je základnou zložkou prípravy väčšiny tradičných pokrmov. Cibuľa je odpradávna pestované kuchynské korenie, ktoré sa k nám dostalo pravdepodobne zo strednej Ázie a ktoré sa mimoriadne rýchlo rozšírilo.
Najčastejšie sa používa čerstvo nakrájaná nadrobno a opražená na tuku ako základ ku gulášom, polievkam, omáčkam a množstvu iných skvelých jedál. Vynikajúca je v spojení so slaninou.
Používa sa aj čerstvá, často spolu s cesnakom a čerstvým chlebom najmä so slaninou, klobásou alebo inou údeninou. Premiešaná spolu s octom a korením ku tlačenke, huspenine a aspikom. Veľmi obľúbená je mladá zelená lahôdková cibuľka, ktorú pridávame do šalátov a pomazánok podobne ako pažítku.
Prenikavý a nepríjemný cibuľový dych môžeme zmierniť alebo odstrániť, ak si po zjedení cibule vypláchneme ústa, potom vypijeme pohár vlažného mlieka, alebo rozhryzieme 2-3 zrnká praženej kávy alebo postupne hryzkáme hrebíčky.
40 g múky popražíme na 40 g masti dočervena. Pridáme 20 g cukru a jednu veľkú cibuľu nakrájanú na kolieska. Všetko krátko popražíme, podlejeme vodou alebo vývarom z kostí a 20 minút varíme. Nakoniec osolíme, mierne okyslíme a prepasírujeme alebo rozmixujeme. Podávame premiešanú so smotanou.
Pôsobenie cibule cesnakovej, čo je správny botanický názov, alebo cibule kuchynskej je rozsiahle. Pôsobí proti nákazám, ateroskleróze, reguluje baktérie a parazity v črevách, podporuje trávenie, má vplyv na prekrvovanie koronárnych ciev, zlepšuje dýchanie, ukľudňuje hladké svalstvo čriev, je vhodný pri cukrovke. Podporuje hojenie rán, vylučovanie cholesterolu z krvi, upravuje krvný tlak.
Prospieva pri bronchitídach, pôsobí močopudne, údajne zvyšuje pohlavnú aktivitu. Pôsobí preventívne proti rakovine, zlepšuje krvotvorbu. Nie je vhodný pri akútnych chorobách žalúdka (hoci dr. Bukovský tvrdí opak), čriev, pečene, močových ciest. U niektorých jedincov sa zistili prejavy alergie (bolesti hlavy, brucha).
Dojčiace matky by sa mali vyhýbať konzumácii silne cibuľových pokrmov, pretože arómy éterických olejov cibule prechádzajú do materského mlieka.