BAZALKA – Ocimum basilicum, bazalička, bazilika, bazilikum



Reklama

ShareTweetSave

BAZALKA - Ocimum basilicum, bazalička, bazilika, bazilikum

BAZALKA - Ocimum basilicum, bazalička, bazilika, bazilikum

1

Za jednu z najobľúbenejších kuchynských byliniek je považovaná bazalka, latinsky Ocimum basilicum, ľudovo nazývaná aj bazalička, bazilika alebo bazilikum. Pochádza z Afriky a Ázie, kde ju pokladajú za „rastlinu s nebeskou silicou“ a majú k nej, takpovediac kultový vzťah. Indovia napríklad na bazalku prisahajú.
Bazalka údajne vyrástla okolo Ježišovho hrobu po jeho zmŕtvychvstaní a tak z nej niektoré grécke ortodoxné cirkvi pripravujú svätené vody a črepníky s bazalkou umiestňujú k oltárom.
Na Mexickom vidieku ju zasa nosievajú vo vreckách, aby mali dostatok peňazí.

Pestovanie:
2

V marci treba z osiva predpestovať sadeničky a von na slnečné miesto, na vzdialenosť 15 - 20 cm, vysadzovať až po jarných mrazoch v polovici mája. Možno ju ale dorábať aj počas celého roka z priamych výsevov na teple a svetle s dostatkom vlahy, aj na obločnej doske.v kvetináčoch . Pôda nesmie vyschnúť, polievať denne! Na kuchynské použitie trháme čerstvé lístky v priebehu celého roka. Na sušenie odrezávame lodyhy asi 5 cm od zeme na začiatku kvitnutia, aby mohli znova obrásť.

Ako korenie bazalku používame čerstvú alebo sušenú, alebo nasekanú zmiešame so soľou a olivovým olejom a uložíme, prípadne zamrazíme. Bazalka obsahuje okrem výrazne voniacej silice a ďalších zložiek aj organické kyseliny, v čerstvom stave aj vitamín C, karotén a enzýmy, ako aj minerálne látky, najmä veľa draslíka, vápnika, horčíka a ďalších látok. Čerstvé lístky bazalky s ich sladkokorenistou chuťou a vôňou pripomínajúcou klinčeky sú nenahraditeľné pri príprave mnohých jedál z oblasti stredozemného mora.

Bazalka je výborná na čerstvých rajčiakoch, pokvapkaných olivovým olejom a hodí sa aj do varených jedál s rajčiakmi. Ozvláštňuje chuť ryžových šalátov a skvele dopľňa chuť jedál z tekvice, cukini, fazule, húb. Jej výraznú chuť neprehluší ani cesnak a spolu s ním je hlavnou koreniacou zložkou klasickej talianskej omáčky na cestoviny, tzv. pesta. Čerstvé lístky si uchovajú aromatickosť, ak ich uložíme do oleja.

V kuchyni:
3

Uplatňuje sa jej skvelá vôňa po mäte piepornej, klinčekoch, tymiáne alebo i po ružiach. Je korením zeleninových a paradajkových omáčok, zvlášť sa odporúča jej súčasné použitie s cesnakom a olivovým olejom. Hodí sa do šalátov, syrov, pokrmov z mletého mäsa, na pizzu, do fazule, nakladaných uhoriek, cestovín a vaječných pokrmov. Používa sa do bylinných octov, olejov, masla, majonéz a pomazánok. Je vhodná pri príprave kurčiat, teľacieho mäsa, darov mora a iných dobrôt.

Známe je pesto – talianska pasta zložená z mletej čerstvej bazalky, cesnaku, orechov, parmezánu a soli, používanej na cestoviny i na dochucovanie paradajkových a zeleninových polievok.

BAZALKA - Ocimum basilicum, bazalička, bazilika, bazilikum - recepty:
Talianske pesto č.1 - na cestoviny s paradajkovou omáčkou.
4

3 viazaničky bazalky, 4 strúčky cesnaku, 100 g píniových jadier (možno nahradiť vlašskými orechami), 75 g čerstvo nastrúhaného parmezánu, soľ, 6 rajčiakov, čerstvo zomleté čierne korenie.

Bazalku umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Cesnak ošúpeme a rozpolíme, niekoľko bazalkových lístkov odložíme na ozdobenie, ostatné spolu s cesnakom a orieškami rozdrvíme v mixéri. (Kuchár bez čapice - Jamie Olivier tvrdí, že bazalku treba „rozbiť“ v mažiari). Pridáme parmezán a štipku soli, postupne prikvapkávame 100 ml olivového oleja a všetko dobre premiešame.
Paradajky umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na malé kocky. Vo veľkom hrnci zohrejeme maslo, paradajky na ňom podusíme, pridáme 6 polievkových lyžíc pripravenej zmesi, dosolíme a dokoreníme. Uvarené cestoviny primiešame do paradajok s pestom a krátko zohrejeme.
Pred podávaním posypeme parmezánom a bazalkovými lístkami. Zvyšok pesta odložíme v uzatvorenej nádobe do chladničky, kde vydrží niekoľko dní.

Talianske pesto č.2 - na cestoviny s „bielymi“ omáčkami s hubami, darmi mora a pod.
5

2 strúčiky cesnaku, 3 viazaničky petržlenovej vňate a bazalky, 50 g vlašských alebo lieskových orechov, 3 polievkové lyžice sezamových semienok, 1 lyžica citrónovej šťavy, 100 ml oleja, 70 g tvrdého strúhaného syra, soľ.

Cesnak a vňať očistíme a spolu s orechami opraženými nasucho nadrobno nasekáme. Do mixéra dáme cesnak, vňať petržlenu a bazalky, orechy, sezamové semienka, citrónovú šťavu, olej, nastrúhaný syr a mixujeme tak dlho, kým nezískame krémovitú kašu. Ak je hustá, pridáme olej. Uvarené cestoviny ( samotné alebo obohatené o huby alebo o „dary mora“ udusené na masle) premiešame s pestom.
Pred podávaním môžeme pokrm vylepšiť tým, že ho na tanieri posypeme opraženými sezamovými semienkami a posekanou petržlenovou vňaťou.

Vajcia v zeleninovej postieľke s bazalkou.
6

3 lyžice oleja, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 400 g cukety, tekvice alebo zeleru, 1 červená alebo zelená paprika, 100 g šunky alebo šunkového salámu, 2 paradajky, soľ, štiplavá paprika, maslo na vymastenie nádoby, 4 vajcia, sladká paprika, 3 lyžice sterilizovaného hrášku, lyžica sušenej alebo čerstvej bazalky (príp. po špetke oregana, saturejky), lyžica olivového oleja alebo prúžky slaninky.

Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak, cuketu alebo jej náhradu pokrájame na hranolky, papriku na kúsky, rezančeky šunky, paradajky pokrájame na štvrtky, osolíme, ochutíme štiplavou paprikou a asi 10 min. podusíme. Potom hmotu preložíme do misy na pečenie, v zeleninovej mase urobíme 4 jamky a do nich vyklopíme vajcia. Posolíme ich, posypeme sladkou paprikou a pokvapkáme olejom (alebo dáme slaninu). Zapekáme 10 min. v horúcej rúre.
Nakoniec posypeme bazalkou a hráškom a ešte niekoľko minút masu prehrejeme. Podávame s cestovinami alebo s chlebom.

Palacinky s bazalkovou plnkou.
7

Liate cesto: 110 g hladkej múky, 110 ml piva, 110 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g rozpusteného masla, soľ.

Plnka: 25 g masla, 1 malá, nadrobno pokrájaná cibuľa, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, 225 g pokrájaných mladých hríbikov alebo aj šampiňónov, 225 g mäkkého, rozotierateľného syra, 2 rozšľahané vajcia, 2 PL (30 ml) čerstvej posekanej bazalky, mleté biele korenie, soľ.

Poleva: 3 PL strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého strúhaného syra, 150ml smotany.

Všetky suroviny na cesto dáme do mixéra a mixujeme asi minútu.. Hotové cesto necháme stáť najmenej hodinu
Zatiaľ si pripravíme plnku. Na panvici rozpustíme maslo a cca 4 minúty smažíme na ňom cibuľu s cesnakom. Pridáme hríbiky a smažíme ešte asi minútu. Necháme vychladnúť, vmiešame ostatné prísady a odložíme do chladničky.
Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

Palacinky: na strednej panvici rozpustíme trochu masla, vylejeme na ňu asi 2 PL cesta a po upečení palacinky ju položíme na servítku, aby sme odstránili prebytočnú mastnotu. Takto upečieme ešte 8 až 10 palaciniek.
Palacinky naplníme pripravenou plnkou, zakrútime a uložíme na ohňovzdornú misu. Posypeme strúhaným syrom, polejeme smotanou a 20 minút pri miernej teplote zapekáme.

Zdravotníctvo:
8

Obsahové zložky bazalky majú výrazný účinok na dobré trávenie, proti nadúvaniu, sú protikŕčové, pôsobia ukľudňujúco na črevný trakt, na vylučovanie tráviacich štiav a proti zápalom, pri poruchách trávenia po dlhodobom užívaní liekov. Bazalka je vhodná pri odtučňovacích kúrach, podporuje vylučovanie nežiaducich zbytkov z organizmu. Zmierňuje stavy po chemoterapii. Taktiež osviežuje dych, aromatické zložky pôsobia na ukľudnenie a zlepšenie nálady.

Čaj z bazalky sa používa na posilnenie žalúdka, na zvýšenie chuti do jedla, proti plynnatosti, pri žalúdočnej infekcii, na zmiernenie kašľa, na upokojenie nervov, ako močopudný prostriedok, pri zápale obličiek. Zvonka sa používa na gargarizovanie a na vyzrievanie vredov. Taktiež sa používa v pleťovej a vlasovej kozmetike pre svoje antibakteriálne účinky.

Prísady

Postup

1

Za jednu z najobľúbenejších kuchynských byliniek je považovaná bazalka, latinsky Ocimum basilicum, ľudovo nazývaná aj bazalička, bazilika alebo bazilikum. Pochádza z Afriky a Ázie, kde ju pokladajú za „rastlinu s nebeskou silicou“ a majú k nej, takpovediac kultový vzťah. Indovia napríklad na bazalku prisahajú.
Bazalka údajne vyrástla okolo Ježišovho hrobu po jeho zmŕtvychvstaní a tak z nej niektoré grécke ortodoxné cirkvi pripravujú svätené vody a črepníky s bazalkou umiestňujú k oltárom.
Na Mexickom vidieku ju zasa nosievajú vo vreckách, aby mali dostatok peňazí.

Pestovanie:
2

V marci treba z osiva predpestovať sadeničky a von na slnečné miesto, na vzdialenosť 15 - 20 cm, vysadzovať až po jarných mrazoch v polovici mája. Možno ju ale dorábať aj počas celého roka z priamych výsevov na teple a svetle s dostatkom vlahy, aj na obločnej doske.v kvetináčoch . Pôda nesmie vyschnúť, polievať denne! Na kuchynské použitie trháme čerstvé lístky v priebehu celého roka. Na sušenie odrezávame lodyhy asi 5 cm od zeme na začiatku kvitnutia, aby mohli znova obrásť.

Ako korenie bazalku používame čerstvú alebo sušenú, alebo nasekanú zmiešame so soľou a olivovým olejom a uložíme, prípadne zamrazíme. Bazalka obsahuje okrem výrazne voniacej silice a ďalších zložiek aj organické kyseliny, v čerstvom stave aj vitamín C, karotén a enzýmy, ako aj minerálne látky, najmä veľa draslíka, vápnika, horčíka a ďalších látok. Čerstvé lístky bazalky s ich sladkokorenistou chuťou a vôňou pripomínajúcou klinčeky sú nenahraditeľné pri príprave mnohých jedál z oblasti stredozemného mora.

Bazalka je výborná na čerstvých rajčiakoch, pokvapkaných olivovým olejom a hodí sa aj do varených jedál s rajčiakmi. Ozvláštňuje chuť ryžových šalátov a skvele dopľňa chuť jedál z tekvice, cukini, fazule, húb. Jej výraznú chuť neprehluší ani cesnak a spolu s ním je hlavnou koreniacou zložkou klasickej talianskej omáčky na cestoviny, tzv. pesta. Čerstvé lístky si uchovajú aromatickosť, ak ich uložíme do oleja.

V kuchyni:
3

Uplatňuje sa jej skvelá vôňa po mäte piepornej, klinčekoch, tymiáne alebo i po ružiach. Je korením zeleninových a paradajkových omáčok, zvlášť sa odporúča jej súčasné použitie s cesnakom a olivovým olejom. Hodí sa do šalátov, syrov, pokrmov z mletého mäsa, na pizzu, do fazule, nakladaných uhoriek, cestovín a vaječných pokrmov. Používa sa do bylinných octov, olejov, masla, majonéz a pomazánok. Je vhodná pri príprave kurčiat, teľacieho mäsa, darov mora a iných dobrôt.

Známe je pesto – talianska pasta zložená z mletej čerstvej bazalky, cesnaku, orechov, parmezánu a soli, používanej na cestoviny i na dochucovanie paradajkových a zeleninových polievok.

BAZALKA - Ocimum basilicum, bazalička, bazilika, bazilikum - recepty:
Talianske pesto č.1 - na cestoviny s paradajkovou omáčkou.
4

3 viazaničky bazalky, 4 strúčky cesnaku, 100 g píniových jadier (možno nahradiť vlašskými orechami), 75 g čerstvo nastrúhaného parmezánu, soľ, 6 rajčiakov, čerstvo zomleté čierne korenie.

Bazalku umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Cesnak ošúpeme a rozpolíme, niekoľko bazalkových lístkov odložíme na ozdobenie, ostatné spolu s cesnakom a orieškami rozdrvíme v mixéri. (Kuchár bez čapice - Jamie Olivier tvrdí, že bazalku treba „rozbiť“ v mažiari). Pridáme parmezán a štipku soli, postupne prikvapkávame 100 ml olivového oleja a všetko dobre premiešame.
Paradajky umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na malé kocky. Vo veľkom hrnci zohrejeme maslo, paradajky na ňom podusíme, pridáme 6 polievkových lyžíc pripravenej zmesi, dosolíme a dokoreníme. Uvarené cestoviny primiešame do paradajok s pestom a krátko zohrejeme.
Pred podávaním posypeme parmezánom a bazalkovými lístkami. Zvyšok pesta odložíme v uzatvorenej nádobe do chladničky, kde vydrží niekoľko dní.

Talianske pesto č.2 - na cestoviny s „bielymi“ omáčkami s hubami, darmi mora a pod.
5

2 strúčiky cesnaku, 3 viazaničky petržlenovej vňate a bazalky, 50 g vlašských alebo lieskových orechov, 3 polievkové lyžice sezamových semienok, 1 lyžica citrónovej šťavy, 100 ml oleja, 70 g tvrdého strúhaného syra, soľ.

Cesnak a vňať očistíme a spolu s orechami opraženými nasucho nadrobno nasekáme. Do mixéra dáme cesnak, vňať petržlenu a bazalky, orechy, sezamové semienka, citrónovú šťavu, olej, nastrúhaný syr a mixujeme tak dlho, kým nezískame krémovitú kašu. Ak je hustá, pridáme olej. Uvarené cestoviny ( samotné alebo obohatené o huby alebo o „dary mora“ udusené na masle) premiešame s pestom.
Pred podávaním môžeme pokrm vylepšiť tým, že ho na tanieri posypeme opraženými sezamovými semienkami a posekanou petržlenovou vňaťou.

Vajcia v zeleninovej postieľke s bazalkou.
6

3 lyžice oleja, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 400 g cukety, tekvice alebo zeleru, 1 červená alebo zelená paprika, 100 g šunky alebo šunkového salámu, 2 paradajky, soľ, štiplavá paprika, maslo na vymastenie nádoby, 4 vajcia, sladká paprika, 3 lyžice sterilizovaného hrášku, lyžica sušenej alebo čerstvej bazalky (príp. po špetke oregana, saturejky), lyžica olivového oleja alebo prúžky slaninky.

Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak, cuketu alebo jej náhradu pokrájame na hranolky, papriku na kúsky, rezančeky šunky, paradajky pokrájame na štvrtky, osolíme, ochutíme štiplavou paprikou a asi 10 min. podusíme. Potom hmotu preložíme do misy na pečenie, v zeleninovej mase urobíme 4 jamky a do nich vyklopíme vajcia. Posolíme ich, posypeme sladkou paprikou a pokvapkáme olejom (alebo dáme slaninu). Zapekáme 10 min. v horúcej rúre.
Nakoniec posypeme bazalkou a hráškom a ešte niekoľko minút masu prehrejeme. Podávame s cestovinami alebo s chlebom.

Palacinky s bazalkovou plnkou.
7

Liate cesto: 110 g hladkej múky, 110 ml piva, 110 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g rozpusteného masla, soľ.

Plnka: 25 g masla, 1 malá, nadrobno pokrájaná cibuľa, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, 225 g pokrájaných mladých hríbikov alebo aj šampiňónov, 225 g mäkkého, rozotierateľného syra, 2 rozšľahané vajcia, 2 PL (30 ml) čerstvej posekanej bazalky, mleté biele korenie, soľ.

Poleva: 3 PL strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého strúhaného syra, 150ml smotany.

Všetky suroviny na cesto dáme do mixéra a mixujeme asi minútu.. Hotové cesto necháme stáť najmenej hodinu
Zatiaľ si pripravíme plnku. Na panvici rozpustíme maslo a cca 4 minúty smažíme na ňom cibuľu s cesnakom. Pridáme hríbiky a smažíme ešte asi minútu. Necháme vychladnúť, vmiešame ostatné prísady a odložíme do chladničky.
Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.

Palacinky: na strednej panvici rozpustíme trochu masla, vylejeme na ňu asi 2 PL cesta a po upečení palacinky ju položíme na servítku, aby sme odstránili prebytočnú mastnotu. Takto upečieme ešte 8 až 10 palaciniek.
Palacinky naplníme pripravenou plnkou, zakrútime a uložíme na ohňovzdornú misu. Posypeme strúhaným syrom, polejeme smotanou a 20 minút pri miernej teplote zapekáme.

Zdravotníctvo:
8

Obsahové zložky bazalky majú výrazný účinok na dobré trávenie, proti nadúvaniu, sú protikŕčové, pôsobia ukľudňujúco na črevný trakt, na vylučovanie tráviacich štiav a proti zápalom, pri poruchách trávenia po dlhodobom užívaní liekov. Bazalka je vhodná pri odtučňovacích kúrach, podporuje vylučovanie nežiaducich zbytkov z organizmu. Zmierňuje stavy po chemoterapii. Taktiež osviežuje dych, aromatické zložky pôsobia na ukľudnenie a zlepšenie nálady.

Čaj z bazalky sa používa na posilnenie žalúdka, na zvýšenie chuti do jedla, proti plynnatosti, pri žalúdočnej infekcii, na zmiernenie kašľa, na upokojenie nervov, ako močopudný prostriedok, pri zápale obličiek. Zvonka sa používa na gargarizovanie a na vyzrievanie vredov. Taktiež sa používa v pleťovej a vlasovej kozmetike pre svoje antibakteriálne účinky.

BAZALKA – Ocimum basilicum, bazalička, bazilika, bazilikum

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *