Bazový sirup - Domáca bazová malinovka
Ako sa pripravuje bazový sirup alebo domáca bazová malinovka? Je to jednoduché.
Nazbierame pekné, rozkvitnuté bazové kvety. Vyberáme čisté, zdravé, nezaprášené, bez vošiek a inej hávede. Bazové kvety zbierame opatrne, peľ sa snažíme uchovať na kvetoch. Nazbierané kvety neumývame.
Kvety vložíme do väčšej čistej nádoby alebo väčšieho hrnca, zalejeme vodou do výšky kvetov a zaťažené (napr. iným hrncom s vodou) necháme 24 hodín lúhovať v chladnej miestnosti. Ak nezabudneme, môžeme kvety dva-tri krát rukou premiešať a potlačiť.
Po 24 hodinách dáme celú zmes na 30 minút povariť, precedíme a odmeriame množstvo tekutého výluhu. Na jeden liter získaného výluhu pridáme 0,7 kg kryštálového cukru a 5 gramov kyseliny citrónovej. Sirup zahrievame, väčšou varechou premiešavame a po rozpustení cukru na miernom ohni prehrievame. Takýto horúci sirup nalievame do čistých fliaš, uzavrieme a na asi 15 minút prevrátime, aby sa zachytilo viečko. Naplnené fľaše môžme zakryť dekou do druhého dňa, kým samovoľne vychladnú.
Fľaše skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti.
Bazový sirup sa podáva riedený vodou alebo sódovkou podľa chuti. Pri riedení nápoja pridávam čerstvú citrónovú šťavu a vetvičku čerstvej bylinky, napríklad mätu, šalviu alebo medovku.
Nápoj najlepšie chutí vychladený z chladničky s kockami ľadu.
Viac informácii o mäte piepornej.
Prísady
Postup
Ako sa pripravuje bazový sirup alebo domáca bazová malinovka? Je to jednoduché.
Nazbierame pekné, rozkvitnuté bazové kvety. Vyberáme čisté, zdravé, nezaprášené, bez vošiek a inej hávede. Bazové kvety zbierame opatrne, peľ sa snažíme uchovať na kvetoch. Nazbierané kvety neumývame.
Kvety vložíme do väčšej čistej nádoby alebo väčšieho hrnca, zalejeme vodou do výšky kvetov a zaťažené (napr. iným hrncom s vodou) necháme 24 hodín lúhovať v chladnej miestnosti. Ak nezabudneme, môžeme kvety dva-tri krát rukou premiešať a potlačiť.
Po 24 hodinách dáme celú zmes na 30 minút povariť, precedíme a odmeriame množstvo tekutého výluhu. Na jeden liter získaného výluhu pridáme 0,7 kg kryštálového cukru a 5 gramov kyseliny citrónovej. Sirup zahrievame, väčšou varechou premiešavame a po rozpustení cukru na miernom ohni prehrievame. Takýto horúci sirup nalievame do čistých fliaš, uzavrieme a na asi 15 minút prevrátime, aby sa zachytilo viečko. Naplnené fľaše môžme zakryť dekou do druhého dňa, kým samovoľne vychladnú.
Fľaše skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti.
Bazový sirup sa podáva riedený vodou alebo sódovkou podľa chuti. Pri riedení nápoja pridávam čerstvú citrónovú šťavu a vetvičku čerstvej bylinky, napríklad mätu, šalviu alebo medovku.
Nápoj najlepšie chutí vychladený z chladničky s kockami ľadu.