Bryndzové halušky so slaninou
Ako sa pripravujú tradičné bryndzové halušky so slaninou? Je to jednoduché, poďme na to. A aj keď je príprava pomerne prácna a kuchyňa vyzerá ako po výbuchu, tie vlastné domáce bryndzové halušky chutia najlepšie.
Na halušky sú najlepšie jesenné zemiaky. Takže 1 kg nie nových zemiakov očistíme, nastrúhame a posolíme. Strúhať môžeme na kašičku alebo na jemnom strúhadle. Za stáleho miešania pridávame hladkú múku, kým nám masa zhustne.
Hutnejšia musí byť, ak chceme halušky "hádzať", teda odškrabovať cesto po jednej haluške nožom z vlhkého dreveného lopárika priamo do hrnca s vriacou osolenou vodou. Haluškové cesto alebo masa musí byť redšia, ak chceme halušky do vody pasírovať cez sitko na halušky.
Bryndzu vyberieme z chladničky a necháme hodinku pri izbovej teplote odpočinúť.
Do mierne teplej misy vidličkou potlačíme na kašičku dva uvarené zemiaky, pridáme 300 g bryndze, podľa potreby acidofilné mlieko alebo kyslú smotanu na zriedenie a dobre rozmiešame. Na správnu hustotu bryndze je množstvo názorov. Niekto má rád na haluškách vyslovene neriedenú hrudkovitú bryndzu, iný to riedi až je z toho takmer omáčka. Takže riedime podľa vlastného uváženia, tak ako nám chutí a akú máme predstavu. Tiež treba rátať aj s vodou ktorú obsahujú halušky vyberané z vody po uvarení.
Do tejto bryndzovej zmesi pridávame uvarené halušky (uvarené sú tie, ktoré plávajú v hrnci vo vriacej vode na hladine). Ľahko premiešavame kým sa rovnomerne neobalia.
Bryndzové halušky so slaninou podávame teplé, poliate krátko, do ružova vyškvarenou údenou slaninkou.
Halušky zapíjame studeným kyslým mliekom, žinčicou, kefírom, môže byť čokoľvek od mlieka, čo máme po ruke.
Je dobré navariť len toľko halušiek, koľko zjeme a variť vždy čerstvé, halušky nemajú radi ohrievanie.
Halušky môžeme miesto bryndze podávať s kyslou smotanou s pažítkou a kôprom, alebo s kyslou kapustou a slaninkou.
Výborná kombinácia je aj so strúhaným oštiepkom so slaninou, kyslou smotanou a pažítkou.
Ak by niekto potreboval, pridávam odkaz na prípravu halušiek bez zemiakov.
Prísady
Postup
Ako sa pripravujú tradičné bryndzové halušky so slaninou? Je to jednoduché, poďme na to. A aj keď je príprava pomerne prácna a kuchyňa vyzerá ako po výbuchu, tie vlastné domáce bryndzové halušky chutia najlepšie.
Na halušky sú najlepšie jesenné zemiaky. Takže 1 kg nie nových zemiakov očistíme, nastrúhame a posolíme. Strúhať môžeme na kašičku alebo na jemnom strúhadle. Za stáleho miešania pridávame hladkú múku, kým nám masa zhustne.
Hutnejšia musí byť, ak chceme halušky "hádzať", teda odškrabovať cesto po jednej haluške nožom z vlhkého dreveného lopárika priamo do hrnca s vriacou osolenou vodou. Haluškové cesto alebo masa musí byť redšia, ak chceme halušky do vody pasírovať cez sitko na halušky.
Bryndzu vyberieme z chladničky a necháme hodinku pri izbovej teplote odpočinúť.
Do mierne teplej misy vidličkou potlačíme na kašičku dva uvarené zemiaky, pridáme 300 g bryndze, podľa potreby acidofilné mlieko alebo kyslú smotanu na zriedenie a dobre rozmiešame. Na správnu hustotu bryndze je množstvo názorov. Niekto má rád na haluškách vyslovene neriedenú hrudkovitú bryndzu, iný to riedi až je z toho takmer omáčka. Takže riedime podľa vlastného uváženia, tak ako nám chutí a akú máme predstavu. Tiež treba rátať aj s vodou ktorú obsahujú halušky vyberané z vody po uvarení.
Do tejto bryndzovej zmesi pridávame uvarené halušky (uvarené sú tie, ktoré plávajú v hrnci vo vriacej vode na hladine). Ľahko premiešavame kým sa rovnomerne neobalia.
Bryndzové halušky so slaninou podávame teplé, poliate krátko, do ružova vyškvarenou údenou slaninkou.
Halušky zapíjame studeným kyslým mliekom, žinčicou, kefírom, môže byť čokoľvek od mlieka, čo máme po ruke.
Je dobré navariť len toľko halušiek, koľko zjeme a variť vždy čerstvé, halušky nemajú radi ohrievanie.
Halušky môžeme miesto bryndze podávať s kyslou smotanou s pažítkou a kôprom, alebo s kyslou kapustou a slaninkou.
Výborná kombinácia je aj so strúhaným oštiepkom so slaninou, kyslou smotanou a pažítkou.
Ak by niekto potreboval, pridávam odkaz na prípravu halušiek bez zemiakov.