Halušky – noky – nokerle – galuska



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Halušky - noky - nokerle - galuska

Čas na prípravu5 min.Doba varenia10 min.Celkový čas15 min.

Halušky - noky - nokerle - galuska

 polohrubá múka
 voda
 soľ

1

Ako sa jednoducho pripravujú po slovensky halušky, česky noky - nokerle, maďarsky galuska? Sú vynikajúcou prílohou k paprikášom, perkeltom, gulášom a všeobecne k mäsám na šťave. Avšak tvoria aj základ k obľúbenému a jednoduchému jedlu, halušiek s vajíčkami.

Postup:
2

Najjednoduchší a osvedčený pomer na haluškové cesto je dva diely polohrubej múky, jeden diel vody a štipka soli. Toto platí pre cesto, ak halušky "hádžeme" do vody z lopára odškrabovaním pomocou nožíku. Suroviny vložíme do väčšej misy a pevnejšou vareškou miešame, kým sa masa spojí. Misu pevne uchopíme a vareškou cesto vareškou akoby vyšľaháme opakovaným rýchlym pohybom spredu ku sebe, až kým cesto bude vláčne a nezačne vytvárať bublinky.

Ak budeme používať haluškovač, použijeme asi jeden a pol dielu vody, záleží od múky, cesto má byť menej tuhé. Takto spracované necháme chvíľku odstáť, vkladáme do "haluškovača", napríklad takého ako je na obrázku. Tradičnú plechovú alebo nerezovú verziu kúpime v domácich potrebách, ale sú aj rôzne výrobky z umelej hmoty, cez ktoré sa cesto pretláča. Treba si dať pozor na všelijaké výrobky z trhov, väčšinou majú krátku životnosť.

Do väčšieho hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody, osolíme a privedieme k varu. Keď voda vrie, cez haluškovač pomocou pevnej lyžice pretláčame cesto do vody. Halušky sú pomerne rýchlo hotové takže je dobré proces varenia a vyberania opakovať viac krát. Ak by sme spracovávali celé cesto naraz, halušky by nám stvrdli. Samozrejme tiež záleží od množstva. Je rozdiel či pripravujeme pár halušiek do gulášu alebo pripravujeme halušky z kila múky.

Keď sú halušky uvarené, vyplávajú na povrch. Vtedy ich vyberieme väčšou dierkovanou lyžicou do misy, pridáme najlepšie lyžicu bravčovej masti alebo čerstvého masla a premiešame. Premiešavame vždy po pridaní čerstvo uvarených halušiek, inak sa pri chladnutí zlepia a je po paráde. Olej na pomastenie halušiek nie je veľmi vhodný, olej použijeme len v prípade núdze.

Pridávam odkaz na výborný paprikáš.

Prísady

 polohrubá múka
 voda
 soľ

Postup

1

Ako sa jednoducho pripravujú po slovensky halušky, česky noky - nokerle, maďarsky galuska? Sú vynikajúcou prílohou k paprikášom, perkeltom, gulášom a všeobecne k mäsám na šťave. Avšak tvoria aj základ k obľúbenému a jednoduchému jedlu, halušiek s vajíčkami.

Postup:
2

Najjednoduchší a osvedčený pomer na haluškové cesto je dva diely polohrubej múky, jeden diel vody a štipka soli. Toto platí pre cesto, ak halušky "hádžeme" do vody z lopára odškrabovaním pomocou nožíku. Suroviny vložíme do väčšej misy a pevnejšou vareškou miešame, kým sa masa spojí. Misu pevne uchopíme a vareškou cesto vareškou akoby vyšľaháme opakovaným rýchlym pohybom spredu ku sebe, až kým cesto bude vláčne a nezačne vytvárať bublinky.

Ak budeme používať haluškovač, použijeme asi jeden a pol dielu vody, záleží od múky, cesto má byť menej tuhé. Takto spracované necháme chvíľku odstáť, vkladáme do "haluškovača", napríklad takého ako je na obrázku. Tradičnú plechovú alebo nerezovú verziu kúpime v domácich potrebách, ale sú aj rôzne výrobky z umelej hmoty, cez ktoré sa cesto pretláča. Treba si dať pozor na všelijaké výrobky z trhov, väčšinou majú krátku životnosť.

Do väčšieho hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody, osolíme a privedieme k varu. Keď voda vrie, cez haluškovač pomocou pevnej lyžice pretláčame cesto do vody. Halušky sú pomerne rýchlo hotové takže je dobré proces varenia a vyberania opakovať viac krát. Ak by sme spracovávali celé cesto naraz, halušky by nám stvrdli. Samozrejme tiež záleží od množstva. Je rozdiel či pripravujeme pár halušiek do gulášu alebo pripravujeme halušky z kila múky.

Keď sú halušky uvarené, vyplávajú na povrch. Vtedy ich vyberieme väčšou dierkovanou lyžicou do misy, pridáme najlepšie lyžicu bravčovej masti alebo čerstvého masla a premiešame. Premiešavame vždy po pridaní čerstvo uvarených halušiek, inak sa pri chladnutí zlepia a je po paráde. Olej na pomastenie halušiek nie je veľmi vhodný, olej použijeme len v prípade núdze.

Pridávam odkaz na výborný paprikáš.

Halušky – noky – nokerle – galuska