Paprikáš - kurací, slepačí, bravčový, z králika
Ak hľadáte recept na paprikáš - kurací, slepačí, bravčový, z králika, so smotanou a haluškami, ponúkam tradičný recept zo slávneho bratislavského "Pipigrilu", na ktorom si určite pochutíte a ktorý sa iste podarí.
Do väčšieho hrnca postrúhame alebo veľmi jemne nakrájame 1 väčšiu alebo 2 stredné očistené cibule, ktoré osmažíme na menšom množstve oleja. Pred koncom smaženia pridáme postrúhaný alebo prelisovaný cesnak a krátko posmažíme. Ak sa nechceme trápiť so strúhaním, cibuľu nakrájame, osmažíme, zalejeme trochou vody a rozmixujeme ponorným mixérom.
Podľa toho aký paprikáš varíme, pridáme mäso. Bravčové nakrájame na kúsky, kura alebo králika rozporcujeme na 8 častí, prípadne na 4 časti ak budeme mäso po uvarení vykosťovať, čo je vhodné najmä ak varíme aj pre deti, pretože deti kosti v paprikáši nemajú radi. Ak robíme paprikáš z hydinových vnútorností (pečienky, srdiečka, žalúdky), prerežeme ich na polovicu, aby sme mohli vnútro dobre vyčistiť a na čistení si dáme záležať.
Mäso s cibuľou premiešame, zasypeme polievkovou lyžicou mletej červenej papriky, osolíme, mierne okoreníme mletým korením, pridáme celé čierne, celé nové korenie a 3-4 bobkové listy. Premiešame, zalejeme vodou asi 1 cm nad mäso, prikryjeme pokrievkou a pomaly dusíme do mäkka.
Ak varíme paprikáš z králika, môžeme časť vody nahradiť 200 ml bieleho vína a pridáme 7-10 guličiek jalovca (borievky).
2 polievkové lyžice hladkej múky rozmiešame v studenej vode, pridáme 1 kelímok sladkej, 1 kelímok kyslej smotany rozmiešame a paprikáš zahustíme. Môžeme pridať lyžicu octu, no lepšie je ak si ocot pridá každý sám na tanieri, nie každý paprikáš "octuje". Smotanu môžeme nahradiť mliekom, alebo sójovým mliekom, no vtedy dáme menej vody a použijeme 1 liter plnotučného mlieka. Ale smotanový paprikáš je smotanový a paprikáš s použitím mlieka sa mu nevyrovná. Mlieko použijeme aj ak chceme šťavu "namnožiť".
Paprikáš podávame s haluškami, s parenou knedľou alebo čerstvým chlebom a pečivom.
Prísady
Postup
Ak hľadáte recept na paprikáš - kurací, slepačí, bravčový, z králika, so smotanou a haluškami, ponúkam tradičný recept zo slávneho bratislavského "Pipigrilu", na ktorom si určite pochutíte a ktorý sa iste podarí.
Do väčšieho hrnca postrúhame alebo veľmi jemne nakrájame 1 väčšiu alebo 2 stredné očistené cibule, ktoré osmažíme na menšom množstve oleja. Pred koncom smaženia pridáme postrúhaný alebo prelisovaný cesnak a krátko posmažíme. Ak sa nechceme trápiť so strúhaním, cibuľu nakrájame, osmažíme, zalejeme trochou vody a rozmixujeme ponorným mixérom.
Podľa toho aký paprikáš varíme, pridáme mäso. Bravčové nakrájame na kúsky, kura alebo králika rozporcujeme na 8 častí, prípadne na 4 časti ak budeme mäso po uvarení vykosťovať, čo je vhodné najmä ak varíme aj pre deti, pretože deti kosti v paprikáši nemajú radi. Ak robíme paprikáš z hydinových vnútorností (pečienky, srdiečka, žalúdky), prerežeme ich na polovicu, aby sme mohli vnútro dobre vyčistiť a na čistení si dáme záležať.
Mäso s cibuľou premiešame, zasypeme polievkovou lyžicou mletej červenej papriky, osolíme, mierne okoreníme mletým korením, pridáme celé čierne, celé nové korenie a 3-4 bobkové listy. Premiešame, zalejeme vodou asi 1 cm nad mäso, prikryjeme pokrievkou a pomaly dusíme do mäkka.
Ak varíme paprikáš z králika, môžeme časť vody nahradiť 200 ml bieleho vína a pridáme 7-10 guličiek jalovca (borievky).
2 polievkové lyžice hladkej múky rozmiešame v studenej vode, pridáme 1 kelímok sladkej, 1 kelímok kyslej smotany rozmiešame a paprikáš zahustíme. Môžeme pridať lyžicu octu, no lepšie je ak si ocot pridá každý sám na tanieri, nie každý paprikáš "octuje". Smotanu môžeme nahradiť mliekom, alebo sójovým mliekom, no vtedy dáme menej vody a použijeme 1 liter plnotučného mlieka. Ale smotanový paprikáš je smotanový a paprikáš s použitím mlieka sa mu nevyrovná. Mlieko použijeme aj ak chceme šťavu "namnožiť".
Paprikáš podávame s haluškami, s parenou knedľou alebo čerstvým chlebom a pečivom.