Cuketová polievka s vajíčkom
Krémová cuketová polievka s vajíčkom je u nás určite najobľúbenejšou letnou tekvicovou polievkou.
Mixovaná čerstvá cukina alebo cuketa so zemiakmi s mliekom a smotanou má aj tú výhodu, že podľa množstva pridaného mlieka pripravíme krémovú polievku alebo hustú omáčku.
Jednoduchý osvedčený recept, jedlo má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Vo väčšom hrnci speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme dve lyžice hladkej múky a posmažíme. Vytvoria sa nám hrudky, ktoré zalejeme 300 ml studenej vody. Celý hrniec na chvíľu odstavíme z ohňa, premiešame a hrudky sa rozpustia.
Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú cukinu alebo tekvicu, premiešame, posolíme a necháme variť za občasného premiešavania asi pol hodinu do zmäknutia. Zmäknutú cukinu pomixujeme najlepšie tyčovým mixérom priamo v hrnci.
Do rozmixovanej tekvice pridáme mlieko v množstve podľa toho, akú hustú polievku alebo omáčku chceme mať,
Pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie, nakrájaný kôpor, kto má rád, môže pridať 2 strúčiky roztlačeného cesnaku. Pridáme ošúpané nakrájané zemiaky a varíme miernym varom do zmäknutia.
Smotanu na varenie rozhabarkujeme s lyžicou hladkej múky, ak chceme aby mala polievka sviežejšiu chuť, pridáme kyslú smotanu a po menších množstvách ju vmiešavame do tekvice. Miernym varom 10 minút povaríme, aby sa nám uvarila múka a máme hotovo.
Podávame s opečenou klobáskou a vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré si pripravíme počas varenia.
Vajíčka vyberieme z chladničky aby získali izbovú teplotu a vložíme do vriacej vody. Vajíčka na tvrdo varíme 9 až 10 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení vajíčka ihneď ochladíme studenou vodou, aby sme zastavili var. Ľahkým poklepávaním o pracovnú dosku rozbijeme škrupinku a vajíčka ošúpeme. Šúpať začíname od spodnej oblej časti, kde sa nachádza vzduchová bublina a škrupinka sa ľahko oddelí.
Prísady
Postup
Krémová cuketová polievka s vajíčkom je u nás určite najobľúbenejšou letnou tekvicovou polievkou.
Mixovaná čerstvá cukina alebo cuketa so zemiakmi s mliekom a smotanou má aj tú výhodu, že podľa množstva pridaného mlieka pripravíme krémovú polievku alebo hustú omáčku.
Jednoduchý osvedčený recept, jedlo má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Vo väčšom hrnci speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme dve lyžice hladkej múky a posmažíme. Vytvoria sa nám hrudky, ktoré zalejeme 300 ml studenej vody. Celý hrniec na chvíľu odstavíme z ohňa, premiešame a hrudky sa rozpustia.
Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú cukinu alebo tekvicu, premiešame, posolíme a necháme variť za občasného premiešavania asi pol hodinu do zmäknutia. Zmäknutú cukinu pomixujeme najlepšie tyčovým mixérom priamo v hrnci.
Do rozmixovanej tekvice pridáme mlieko v množstve podľa toho, akú hustú polievku alebo omáčku chceme mať,
Pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie, nakrájaný kôpor, kto má rád, môže pridať 2 strúčiky roztlačeného cesnaku. Pridáme ošúpané nakrájané zemiaky a varíme miernym varom do zmäknutia.
Smotanu na varenie rozhabarkujeme s lyžicou hladkej múky, ak chceme aby mala polievka sviežejšiu chuť, pridáme kyslú smotanu a po menších množstvách ju vmiešavame do tekvice. Miernym varom 10 minút povaríme, aby sa nám uvarila múka a máme hotovo.
Podávame s opečenou klobáskou a vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré si pripravíme počas varenia.
Vajíčka vyberieme z chladničky aby získali izbovú teplotu a vložíme do vriacej vody. Vajíčka na tvrdo varíme 9 až 10 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení vajíčka ihneď ochladíme studenou vodou, aby sme zastavili var. Ľahkým poklepávaním o pracovnú dosku rozbijeme škrupinku a vajíčka ošúpeme. Šúpať začíname od spodnej oblej časti, kde sa nachádza vzduchová bublina a škrupinka sa ľahko oddelí.