Cuketový osúch so syrom a salámou
Cuketový osúch so syrom a salámou je ďalším letným receptom, ktorý môžme pripraviť nielen z cukiny, ale aj z tekvice alebo patizónu. Tento osúch alebo slaný koláč je výborný teplý aj studený.
Pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
600 g cukety alebo inej tekvice nastrúhame na hrubšom strúhadle, posolíme a necháme 5 minút postáť. Staršie plody ošúpeme, mladé strúhame vcelku aj so šupkou.
Do nastrúhanej tekvice pridáme 300 g preosiatej hrubej múky, 3 žĺtky z čerstvých vajec, 1/2 balíčku kypriaceho prášku do pečiva, 300 g nastrúhaného eidamu, 300 g šunkovej salámy, diétnej salámy alebo inej údeniny, nakrájanej na rezančeky. Ďalej pridáme 75 ml oleja, 1 menšiu cibuľku nakrájanú na kocky, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, ochutíme mletým čiernym korením, majoránkou a štipkou vegety. Zmes premiešame.
Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame do zmesi. Zmes rovnomerne vylejeme na vymastený, hrubou múkou vysypaný plech, rozhorúčime rúru a osúch upečieme pri teplote 200°C na asi 30 minút do zlata.
Prísady
Postup
Cuketový osúch so syrom a salámou je ďalším letným receptom, ktorý môžme pripraviť nielen z cukiny, ale aj z tekvice alebo patizónu. Tento osúch alebo slaný koláč je výborný teplý aj studený.
Pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
600 g cukety alebo inej tekvice nastrúhame na hrubšom strúhadle, posolíme a necháme 5 minút postáť. Staršie plody ošúpeme, mladé strúhame vcelku aj so šupkou.
Do nastrúhanej tekvice pridáme 300 g preosiatej hrubej múky, 3 žĺtky z čerstvých vajec, 1/2 balíčku kypriaceho prášku do pečiva, 300 g nastrúhaného eidamu, 300 g šunkovej salámy, diétnej salámy alebo inej údeniny, nakrájanej na rezančeky. Ďalej pridáme 75 ml oleja, 1 menšiu cibuľku nakrájanú na kocky, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, ochutíme mletým čiernym korením, majoránkou a štipkou vegety. Zmes premiešame.
Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame do zmesi. Zmes rovnomerne vylejeme na vymastený, hrubou múkou vysypaný plech, rozhorúčime rúru a osúch upečieme pri teplote 200°C na asi 30 minút do zlata.