Guláš z diviny - divinový guláš
Na guláš z diviny alebo divinový guláš môžme zužitkovať aj menej kvalitné mäso z diviny, ako sú rebrá a obrezky. Občas sa pritrafí, že v obchode "stretneme" takýto výrez na guláš. Jelení výrez sa dá zakúpiť v Metre, pravidelne ho tam vidím mrazený v ponuke. Ak potrebujeme mäso z diviny "namnožiť", dá sa pridať hovädzie mäso, avšak nesmie sa to prehnať, maximálne o 1/3 celkového množstva a je dobré dať ho spolu s divinou na deň - dva do nálevu. Tuk z mäsa diviny odstránime, najmä zo starších zvierat je "aromatický" a nie každému voní.
1,5 kg mäsa z diviny nakrájame na asi 2 cm kúsky. V prípade, že máme rebrá, mäso vykostíme. Kosti, šľachy a menej kvalitný orez nevhodný na konzumáciu zalejeme do výšky surovín vodou, osolíme a dáme variť miernym varom na minimálne dve hodiny. Získaný vývar scedíme a odložíme.
Na masti speníme 2 väčšie cibule. Keď je cibuľa do zlatova osmažená, pridáme mäso, ktoré na prudkom ohni premiešavame aby sa nám zo všetkých strán "zatiahlo". Pridáme 2 lyžice mletej sladkej papriky a jednu lyžicu paradajkového pretlaku alebo kečupu. Premiešame, zalejeme vývarom, ak nemáme vývar, zalejeme vodou. Papriku neopekáme, rýchlo sa prichytí a pripáli.
Osolíme, pridáme 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, 7 guličiek čierneho korenia, 7 guličiek nového korenia, 10-15 guličiek najlepšie čerstvého jalovca - borievok, sušenú feferónku alebo čajovú lyžičku štipľavej papriky, majoránku, tymian, 3 strúžiky prelisovaného cesnaku a pomaly dusíme. Keď začne mäso mäknúť, pridáme sušené hríby alebo sušenú hríbovú drť. V tejto fáze môžme pridať nakrájané zemiaky, ale do divinových gulášov sa zemiaky vo väčšine nepridávajú. Na konci varenia pridáme štipku majoránky a ďalšie 1-2 strúčiky prelisovaného cesnaku. Divinové guláše sa zväčša nezahusťujú, ale môžme zahustiť na kašičku nastrúhaným zemiakom alebo strúhaným sušeným tmavým chlebom.
Guláš z diviny - divinový guláš podávame s čerstvým chlebom, čerstvým pečivom alebo knedľou.
Prísady
Postup
Na guláš z diviny alebo divinový guláš môžme zužitkovať aj menej kvalitné mäso z diviny, ako sú rebrá a obrezky. Občas sa pritrafí, že v obchode "stretneme" takýto výrez na guláš. Jelení výrez sa dá zakúpiť v Metre, pravidelne ho tam vidím mrazený v ponuke. Ak potrebujeme mäso z diviny "namnožiť", dá sa pridať hovädzie mäso, avšak nesmie sa to prehnať, maximálne o 1/3 celkového množstva a je dobré dať ho spolu s divinou na deň - dva do nálevu. Tuk z mäsa diviny odstránime, najmä zo starších zvierat je "aromatický" a nie každému voní.
1,5 kg mäsa z diviny nakrájame na asi 2 cm kúsky. V prípade, že máme rebrá, mäso vykostíme. Kosti, šľachy a menej kvalitný orez nevhodný na konzumáciu zalejeme do výšky surovín vodou, osolíme a dáme variť miernym varom na minimálne dve hodiny. Získaný vývar scedíme a odložíme.
Na masti speníme 2 väčšie cibule. Keď je cibuľa do zlatova osmažená, pridáme mäso, ktoré na prudkom ohni premiešavame aby sa nám zo všetkých strán "zatiahlo". Pridáme 2 lyžice mletej sladkej papriky a jednu lyžicu paradajkového pretlaku alebo kečupu. Premiešame, zalejeme vývarom, ak nemáme vývar, zalejeme vodou. Papriku neopekáme, rýchlo sa prichytí a pripáli.
Osolíme, pridáme 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, 7 guličiek čierneho korenia, 7 guličiek nového korenia, 10-15 guličiek najlepšie čerstvého jalovca - borievok, sušenú feferónku alebo čajovú lyžičku štipľavej papriky, majoránku, tymian, 3 strúžiky prelisovaného cesnaku a pomaly dusíme. Keď začne mäso mäknúť, pridáme sušené hríby alebo sušenú hríbovú drť. V tejto fáze môžme pridať nakrájané zemiaky, ale do divinových gulášov sa zemiaky vo väčšine nepridávajú. Na konci varenia pridáme štipku majoránky a ďalšie 1-2 strúčiky prelisovaného cesnaku. Divinové guláše sa zväčša nezahusťujú, ale môžme zahustiť na kašičku nastrúhaným zemiakom alebo strúhaným sušeným tmavým chlebom.
Guláš z diviny - divinový guláš podávame s čerstvým chlebom, čerstvým pečivom alebo knedľou.