Halászlé – tradičná maďarská rybacia polievka



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Halászlé - tradičná maďarská rybacia polievka
Čas na prípravu15 min.Doba varenia45 min.Celkový čas1 hod.

Halászlé - tradičná maďarská rybacia polievka

Predslov :
1

Ako sa pripravuje Halászlé - tradičná maďarská rybacia polievka?

Na TV Paprika prezentovali tento recept dvaja maďarskí špecialisti na prípravu kotlíkových jedál. Bolo tam povedané, že tento recept bol na dákej veľkej súťaži vyhodnotený ako základný tradičný recept. Iste vedia o čom hovoria, ale mne sa chuť zdala, povedal by som "surová alebo hrubá", i keď viem, že práve túto chuť mnohí gurmáni vyhľadávajú.

A keďže sami majstri nakoniec povedali, že malé odchýlky sú "povolené", pridal som k tradičnému základu korenie a čerstvú papriku. Naozaj netradičné krupicové knedlíky alebo halušky ku halászlé pridali tí páni. A musím povedať, že urobili dobre.

Halászlé recept :
2

Rybacie hlavy (odstránime oči a žiabre) z väčších rýb, plutvy, chvost, prípadne očistené menšie biele ryby v celku, ikry a mlieč a vložíme do hrnca alebo kotlíka.

Na 1 kg rýb pridáme 1,2 až 1,4 litra vody, 100 až 120 g cibule nakrájanej na mesiačiky, 20 g soli a 1,5 čajovej lyžičky papriky. Toto je tradičný vyššie spomenutý recept. Ja pridávam 5 guličiek čierneho korenia, 2 guličky nového korenia, prepolenú čerstvú papriku a feferónku.

Prikryté pomaly varíme asi 1,5 hodiny. Vývar precedíme cez sitko, čo sa dá môžme prepasírovať, mäso z rýb vykostíme a vrátime do vývaru. Môžme pridať na podkovičky nakrájané kvalitnejšie rybie mäso, čerstvé papriky nakrájané na tenké pásiky a pomaly dovaríme. Vývar bude mať silnú rybaciu príchuť. Ak táto forma niekomu nevyhovuje, môžme ryby na začiatku varenia krátko obvariť v čistej vode, vodu vyliať a následne doplniť novú. Takto ostrú rybaciu príchuť výrazne zredukujeme.

Môžme zavariť krupicové knedlíky. Do pohára rozbijeme vajíčko, pridáme hrubú krupicu, dve lyžice vývaru osolíme, popaprikujeme a okoreníme. Zamiešame a necháme 10 minút postáť. Polievkovou lyžicou vykrajujeme malé knedlíky, ktoré zavaríme do polievky. Knedlíkov len toľko, koľko sa hneď skonzumuje, ak stoja v polievke zmäknú a rozpadnú sa.
Podávame s čerstvým chlebom.

Ak chceme zachovať celé porcie rýb, nesmieme polievku miešať varechou, ale miešame opatrne celým hrncom.

Variácie :
3

Do polievky pridáme domáce široké rezance,
alebo
môžme opatrne zahustiť zemiakom nastrúhaným na kašu, prípadne tvrdým tmavým chlebom postrúhaným a rozmixovaným s vodou na kašu.

Pozrite si aj Pasírované halászlé zo zbytkov kapra.

Prísady

Postup

Predslov :
1

Ako sa pripravuje Halászlé - tradičná maďarská rybacia polievka?

Na TV Paprika prezentovali tento recept dvaja maďarskí špecialisti na prípravu kotlíkových jedál. Bolo tam povedané, že tento recept bol na dákej veľkej súťaži vyhodnotený ako základný tradičný recept. Iste vedia o čom hovoria, ale mne sa chuť zdala, povedal by som "surová alebo hrubá", i keď viem, že práve túto chuť mnohí gurmáni vyhľadávajú.

A keďže sami majstri nakoniec povedali, že malé odchýlky sú "povolené", pridal som k tradičnému základu korenie a čerstvú papriku. Naozaj netradičné krupicové knedlíky alebo halušky ku halászlé pridali tí páni. A musím povedať, že urobili dobre.

Halászlé recept :
2

Rybacie hlavy (odstránime oči a žiabre) z väčších rýb, plutvy, chvost, prípadne očistené menšie biele ryby v celku, ikry a mlieč a vložíme do hrnca alebo kotlíka.

Na 1 kg rýb pridáme 1,2 až 1,4 litra vody, 100 až 120 g cibule nakrájanej na mesiačiky, 20 g soli a 1,5 čajovej lyžičky papriky. Toto je tradičný vyššie spomenutý recept. Ja pridávam 5 guličiek čierneho korenia, 2 guličky nového korenia, prepolenú čerstvú papriku a feferónku.

Prikryté pomaly varíme asi 1,5 hodiny. Vývar precedíme cez sitko, čo sa dá môžme prepasírovať, mäso z rýb vykostíme a vrátime do vývaru. Môžme pridať na podkovičky nakrájané kvalitnejšie rybie mäso, čerstvé papriky nakrájané na tenké pásiky a pomaly dovaríme. Vývar bude mať silnú rybaciu príchuť. Ak táto forma niekomu nevyhovuje, môžme ryby na začiatku varenia krátko obvariť v čistej vode, vodu vyliať a následne doplniť novú. Takto ostrú rybaciu príchuť výrazne zredukujeme.

Môžme zavariť krupicové knedlíky. Do pohára rozbijeme vajíčko, pridáme hrubú krupicu, dve lyžice vývaru osolíme, popaprikujeme a okoreníme. Zamiešame a necháme 10 minút postáť. Polievkovou lyžicou vykrajujeme malé knedlíky, ktoré zavaríme do polievky. Knedlíkov len toľko, koľko sa hneď skonzumuje, ak stoja v polievke zmäknú a rozpadnú sa.
Podávame s čerstvým chlebom.

Ak chceme zachovať celé porcie rýb, nesmieme polievku miešať varechou, ale miešame opatrne celým hrncom.

Variácie :
3

Do polievky pridáme domáce široké rezance,
alebo
môžme opatrne zahustiť zemiakom nastrúhaným na kašu, prípadne tvrdým tmavým chlebom postrúhaným a rozmixovaným s vodou na kašu.

Pozrite si aj Pasírované halászlé zo zbytkov kapra.

Halászlé – tradičná maďarská rybacia polievka