Pasírované halászlé zo zbytkov kapra
Na pasírované halászlé zo zbytkov kapra môžme samozrejme použiť aj iné druhy rýb. V tomto recepte som sa zameral na kapra, pretože pri jeho porcovaní, napríklad na prípravu tradičnej vianočnej večere, sa často hlava, ikry a iné menej kvalitné odrezky vyhadzujú. Všetky tieto suroviny sa však dajú použiť na vynikajúcu rybaciu polievku, ktorou pasírované halászlé naozaj je.
Z hlavy kapra odstránime oči a žiabre, dobre vyumývame, aby sme odstránili krv a aby polievka nebola horká. Hlavu je dobré zospodu prerezať, k žiabrom budeme mať ľahší prístup.
Očistenú hlavu, odrezky s plutvami, ikry, mlieč, chvost ryby s kúskom mäsa vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou.
Teraz sa musíme rozhodnúť, či chceme aby bolo halászlé silnejšie, viac aromatické, alebo slabšie, menej aromatické. Ak chceme halászlé slabšie, chvíľu, naozaj len pár minút povaríme a vodu vylejeme. Zalejeme novou studenou vodou, posolíme a na miernom ohni pomaly varíme. Tento postup s výmenou prvej vody určite doporučujem aj v prípade, že halászlé pripravujeme z menších druhov rýb ako sú karasy, červenice, pleskáče a iné menšie ryby.
Pri porcovaní kapra sa často natrápime pri prerezávaní kostí a odstraňovaní plutiev. Ľahko si pomôžeme použitím záhradníckych nožníc alebo nožníc na hydinu.
Ku rybe do vývaru pridáme jednu na drobno nakrájanú cibuľu, 1 - 2 očistené, čerstvé tvavočervené papriky alebo kápie, polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku a okoreníme mletým čiernym korením. Asi po pol hodine varenia keď sa nám na povrchu vytvori tuk, pridáme 1 - 2 čajové lyžičky kvalitnej mletej papriky, kto má rád, môže pridať štipku majoránky. Celé ďalej varíme minimálne hodinu.
Vývar precedíme cez jemné sitko a vložíme späť do hrnca. Mäso necháme ochladnúť a keď sa sním bude dať pracovať, povyberáme kosti, plutvy a všetky pevné časti. Mäso so zeleninou prepasírujeme cez kovové sitko alebo pomocou pasiráku späť do vývaru. Celú polievku povaríme aby sa spojila a horúcu podávame s čerstvým chlebom alebo chrumkavým slaným pečivom.
Ak sme si odložili pekné kúsky ryby, vložíme ich do dokončenej polievky a 15 minút na miernom ohni povaríme.
Pozrite si aj Halászlé – tradičná maďarská rybacia polievka.
Prísady
Postup
Na pasírované halászlé zo zbytkov kapra môžme samozrejme použiť aj iné druhy rýb. V tomto recepte som sa zameral na kapra, pretože pri jeho porcovaní, napríklad na prípravu tradičnej vianočnej večere, sa často hlava, ikry a iné menej kvalitné odrezky vyhadzujú. Všetky tieto suroviny sa však dajú použiť na vynikajúcu rybaciu polievku, ktorou pasírované halászlé naozaj je.
Z hlavy kapra odstránime oči a žiabre, dobre vyumývame, aby sme odstránili krv a aby polievka nebola horká. Hlavu je dobré zospodu prerezať, k žiabrom budeme mať ľahší prístup.
Očistenú hlavu, odrezky s plutvami, ikry, mlieč, chvost ryby s kúskom mäsa vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou.
Teraz sa musíme rozhodnúť, či chceme aby bolo halászlé silnejšie, viac aromatické, alebo slabšie, menej aromatické. Ak chceme halászlé slabšie, chvíľu, naozaj len pár minút povaríme a vodu vylejeme. Zalejeme novou studenou vodou, posolíme a na miernom ohni pomaly varíme. Tento postup s výmenou prvej vody určite doporučujem aj v prípade, že halászlé pripravujeme z menších druhov rýb ako sú karasy, červenice, pleskáče a iné menšie ryby.
Pri porcovaní kapra sa často natrápime pri prerezávaní kostí a odstraňovaní plutiev. Ľahko si pomôžeme použitím záhradníckych nožníc alebo nožníc na hydinu.
Ku rybe do vývaru pridáme jednu na drobno nakrájanú cibuľu, 1 - 2 očistené, čerstvé tvavočervené papriky alebo kápie, polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku a okoreníme mletým čiernym korením. Asi po pol hodine varenia keď sa nám na povrchu vytvori tuk, pridáme 1 - 2 čajové lyžičky kvalitnej mletej papriky, kto má rád, môže pridať štipku majoránky. Celé ďalej varíme minimálne hodinu.
Vývar precedíme cez jemné sitko a vložíme späť do hrnca. Mäso necháme ochladnúť a keď sa sním bude dať pracovať, povyberáme kosti, plutvy a všetky pevné časti. Mäso so zeleninou prepasírujeme cez kovové sitko alebo pomocou pasiráku späť do vývaru. Celú polievku povaríme aby sa spojila a horúcu podávame s čerstvým chlebom alebo chrumkavým slaným pečivom.
Ak sme si odložili pekné kúsky ryby, vložíme ich do dokončenej polievky a 15 minút na miernom ohni povaríme.
Pozrite si aj Halászlé – tradičná maďarská rybacia polievka.