Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave
Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave je pokrájané na menšie kúsky a dusené na cibuľovom základe s mletým čiernym korením. Mäso je mäkké a šťavnaté, šťava je mierne zahustená, má hnedastú farbu a výraznú vôňu a chuť použitých surovín.
Očistené, umyté a čistou utierkou osušené predné hovädzie mäso nakrájame na rovnaké, asi 20 - 30 gramové kúsky.
Na rozohriatom tuku opražíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme pripravené mäso, ktoré na cibuľovom základe prudko, krátko a za stáleho premiešavania oprážame, kým zmení farbu a začne púšťať šťavu. Pridáme najlepšie čerstvo pomleté čierne korenie a posolíme. Znížime plameň a na miernom ohni dusíme prikryté pokličkou vo vlastnej šťave, pričom občas premiešavame a kontrolujeme, či sa nám mäso neprichytáva a nepripaľuje. Ak treba, pridáme menšie množstvo vody alebo vývaru a dusíme do polomäkka.
Odstránime pokrievku a premiešavaním šťavu vydusíme na tuk. Zaprášime hladkou múkou a za stáleho premiešavania popražíme. Po chvíli zalejeme vodou alebo vlažným vývarom a zakryté za občasného premiešavania dusíme do mäkka. Na záver pridáme kocku masla, premiešame a odstavíme.
Ako prílohu podávame varené zemiaky, ryžu, tarhoňu alebo inú cestovinu a podávame s posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Hovädzie mäso vo vlastnej šťave je základným receptom pre mnohé obľúbené jedlá.
Pridaním ďalších surovín a korenín ako sú hríby, zelenina, strukoviny, smotana, víno alebo bylinky, pripravíme množstvo vynikajúcich a chutných jedál.
Ako sa pripravuje kvalitný cibuľový základ?
Prísady
Postup
Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave je pokrájané na menšie kúsky a dusené na cibuľovom základe s mletým čiernym korením. Mäso je mäkké a šťavnaté, šťava je mierne zahustená, má hnedastú farbu a výraznú vôňu a chuť použitých surovín.
Očistené, umyté a čistou utierkou osušené predné hovädzie mäso nakrájame na rovnaké, asi 20 - 30 gramové kúsky.
Na rozohriatom tuku opražíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme pripravené mäso, ktoré na cibuľovom základe prudko, krátko a za stáleho premiešavania oprážame, kým zmení farbu a začne púšťať šťavu. Pridáme najlepšie čerstvo pomleté čierne korenie a posolíme. Znížime plameň a na miernom ohni dusíme prikryté pokličkou vo vlastnej šťave, pričom občas premiešavame a kontrolujeme, či sa nám mäso neprichytáva a nepripaľuje. Ak treba, pridáme menšie množstvo vody alebo vývaru a dusíme do polomäkka.
Odstránime pokrievku a premiešavaním šťavu vydusíme na tuk. Zaprášime hladkou múkou a za stáleho premiešavania popražíme. Po chvíli zalejeme vodou alebo vlažným vývarom a zakryté za občasného premiešavania dusíme do mäkka. Na záver pridáme kocku masla, premiešame a odstavíme.
Ako prílohu podávame varené zemiaky, ryžu, tarhoňu alebo inú cestovinu a podávame s posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Hovädzie mäso vo vlastnej šťave je základným receptom pre mnohé obľúbené jedlá.
Pridaním ďalších surovín a korenín ako sú hríby, zelenina, strukoviny, smotana, víno alebo bylinky, pripravíme množstvo vynikajúcich a chutných jedál.