Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave

Čas na prípravu10 min.Doba varenia50 min.Celkový čas1 hod.

Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave

 400 g hovädzie predné mäso
 200 g cibuľa
 60 g bravčová masť alebo olej
 30 g hladká múka
 10 g maslo
 mleté čierne korenie
 voda
 soľ

1

Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave je pokrájané na menšie kúsky a dusené na cibuľovom základe s mletým čiernym korením. Mäso je mäkké a šťavnaté, šťava je mierne zahustená, má hnedastú farbu a výraznú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

Očistené, umyté a čistou utierkou osušené predné hovädzie mäso nakrájame na rovnaké, asi 20 - 30 gramové kúsky.

3

Na rozohriatom tuku opražíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme pripravené mäso, ktoré na cibuľovom základe prudko, krátko a za stáleho premiešavania oprážame, kým zmení farbu a začne púšťať šťavu. Pridáme najlepšie čerstvo pomleté čierne korenie a posolíme. Znížime plameň a na miernom ohni dusíme prikryté pokličkou vo vlastnej šťave, pričom občas premiešavame a kontrolujeme, či sa nám mäso neprichytáva a nepripaľuje. Ak treba, pridáme menšie množstvo vody alebo vývaru a dusíme do polomäkka.

4

Odstránime pokrievku a premiešavaním šťavu vydusíme na tuk. Zaprášime hladkou múkou a za stáleho premiešavania popražíme. Po chvíli zalejeme vodou alebo vlažným vývarom a zakryté za občasného premiešavania dusíme do mäkka. Na záver pridáme kocku masla, premiešame a odstavíme.

5

Ako prílohu podávame varené zemiaky, ryžu, tarhoňu alebo inú cestovinu a podávame s posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Variácie :
6

Hovädzie mäso vo vlastnej šťave je základným receptom pre mnohé obľúbené jedlá.
Pridaním ďalších surovín a korenín ako sú hríby, zelenina, strukoviny, smotana, víno alebo bylinky, pripravíme množstvo vynikajúcich a chutných jedál.

Ako sa pripravuje kvalitný cibuľový základ?

Prísady

 400 g hovädzie predné mäso
 200 g cibuľa
 60 g bravčová masť alebo olej
 30 g hladká múka
 10 g maslo
 mleté čierne korenie
 voda
 soľ

Postup

1

Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave je pokrájané na menšie kúsky a dusené na cibuľovom základe s mletým čiernym korením. Mäso je mäkké a šťavnaté, šťava je mierne zahustená, má hnedastú farbu a výraznú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

Očistené, umyté a čistou utierkou osušené predné hovädzie mäso nakrájame na rovnaké, asi 20 - 30 gramové kúsky.

3

Na rozohriatom tuku opražíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme pripravené mäso, ktoré na cibuľovom základe prudko, krátko a za stáleho premiešavania oprážame, kým zmení farbu a začne púšťať šťavu. Pridáme najlepšie čerstvo pomleté čierne korenie a posolíme. Znížime plameň a na miernom ohni dusíme prikryté pokličkou vo vlastnej šťave, pričom občas premiešavame a kontrolujeme, či sa nám mäso neprichytáva a nepripaľuje. Ak treba, pridáme menšie množstvo vody alebo vývaru a dusíme do polomäkka.

4

Odstránime pokrievku a premiešavaním šťavu vydusíme na tuk. Zaprášime hladkou múkou a za stáleho premiešavania popražíme. Po chvíli zalejeme vodou alebo vlažným vývarom a zakryté za občasného premiešavania dusíme do mäkka. Na záver pridáme kocku masla, premiešame a odstavíme.

5

Ako prílohu podávame varené zemiaky, ryžu, tarhoňu alebo inú cestovinu a podávame s posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Variácie :
6

Hovädzie mäso vo vlastnej šťave je základným receptom pre mnohé obľúbené jedlá.
Pridaním ďalších surovín a korenín ako sú hríby, zelenina, strukoviny, smotana, víno alebo bylinky, pripravíme množstvo vynikajúcich a chutných jedál.

Hovädzie mäso dusené vo vlastnej šťave