Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta
Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta - Klužská kapusta, to sú rôzne názvy odľúbeného sýteho jedla. Keďže obsahuje kyslú kapustu, pripravovalo sa najmä v jesennom a zimnom období. Zaujímavosťou je, že koložvárska kapusta sa v Maďarsku, odkiaľ recept pochádza, v podstate používa ako príloha k mäsám pripravovaných na prírodný spôsob.
2 väčšie cibule pokrájame a na masti alebo oleji opečieme dozlata. Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky), popražíme, pridáme polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, čerstvo mleté čierne korenie, 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku, malú lyžičku drvenej rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme.
300 - 400 g guľatozrnnej ryže dobre prepláchneme vlažnou vodou a samostatne uvaríme.
1 kg kyslej kapusty scedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú, vtedy ju 30 minút podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky . Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.
Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa. Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu.
Môžeme pridať aj na kolieska nakrájanú kvalitnú domácu klobásku. Ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu. Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.
Vrch môžeme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, ale osobne si radšej pridávam lyžicu kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri. Smotana by mala mať izbovú teplotu.
Pokrm zapečieme v trúbe asi 30 - 45 minút prekrytý alobalom a 15 minút odkrytý. Priebežne kontrolujeme, aby sa nám kapusta navrchu nepripálila.
Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsám.
Prísady
Postup
Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta - Klužská kapusta, to sú rôzne názvy odľúbeného sýteho jedla. Keďže obsahuje kyslú kapustu, pripravovalo sa najmä v jesennom a zimnom období. Zaujímavosťou je, že koložvárska kapusta sa v Maďarsku, odkiaľ recept pochádza, v podstate používa ako príloha k mäsám pripravovaných na prírodný spôsob.
2 väčšie cibule pokrájame a na masti alebo oleji opečieme dozlata. Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky), popražíme, pridáme polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, čerstvo mleté čierne korenie, 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku, malú lyžičku drvenej rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme.
300 - 400 g guľatozrnnej ryže dobre prepláchneme vlažnou vodou a samostatne uvaríme.
1 kg kyslej kapusty scedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú, vtedy ju 30 minút podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky . Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.
Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa. Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu.
Môžeme pridať aj na kolieska nakrájanú kvalitnú domácu klobásku. Ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu. Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.
Vrch môžeme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, ale osobne si radšej pridávam lyžicu kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri. Smotana by mala mať izbovú teplotu.
Pokrm zapečieme v trúbe asi 30 - 45 minút prekrytý alobalom a 15 minút odkrytý. Priebežne kontrolujeme, aby sa nám kapusta navrchu nepripálila.
Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsám.