Koložvárska kapusta – Sedmohradská kapusta



AutorMartin
NáročnosťStredná
ShareTweetSave
Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta
Čas na prípravu20 min.Doba varenia1 hod. 10 min.Celkový čas1 hod. 30 min.

Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta

 1 kg bravčové mäso500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky
 100 g údenej slaniny
 1 ks kvalitná klobása
 1 kg kyslá kapusta
 300 g guľatozrnná ryža
 2 ks cibuľa
 3 strúčiky cesnaku
 kyslá smotana
 olej alebo bravčová masť
 mletá paprika
 čierne korenie
 mletá rasca
 soľ
1

Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta - Klužská kapusta, to sú rôzne názvy odľúbeného sýteho jedla. Keďže obsahuje kyslú kapustu, pripravovalo sa najmä v jesennom a zimnom období. Zaujímavosťou je, že koložvárska kapusta sa v Maďarsku, odkiaľ recept pochádza, v podstate používa ako príloha k mäsám pripravovaných na prírodný spôsob.

Postup:
2

2 väčšie cibule pokrájame a na masti alebo oleji opečieme dozlata. Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky), popražíme, pridáme polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, čerstvo mleté čierne korenie, 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku, malú lyžičku drvenej rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme.
300 - 400 g guľatozrnnej ryže dobre prepláchneme vlažnou vodou a samostatne uvaríme.

3

1 kg kyslej kapusty scedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú, vtedy ju 30 minút podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky . Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.

4

Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa. Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu.
Môžeme pridať aj na kolieska nakrájanú kvalitnú domácu klobásku. Ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu. Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.

5

Vrch môžeme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, ale osobne si radšej pridávam lyžicu kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri. Smotana by mala mať izbovú teplotu.
Pokrm zapečieme v trúbe asi 30 - 45 minút prekrytý alobalom a 15 minút odkrytý. Priebežne kontrolujeme, aby sa nám kapusta navrchu nepripálila.

6

Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsám.

Prísady

 1 kg bravčové mäso500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky
 100 g údenej slaniny
 1 ks kvalitná klobása
 1 kg kyslá kapusta
 300 g guľatozrnná ryža
 2 ks cibuľa
 3 strúčiky cesnaku
 kyslá smotana
 olej alebo bravčová masť
 mletá paprika
 čierne korenie
 mletá rasca
 soľ

Postup

1

Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta - Klužská kapusta, to sú rôzne názvy odľúbeného sýteho jedla. Keďže obsahuje kyslú kapustu, pripravovalo sa najmä v jesennom a zimnom období. Zaujímavosťou je, že koložvárska kapusta sa v Maďarsku, odkiaľ recept pochádza, v podstate používa ako príloha k mäsám pripravovaných na prírodný spôsob.

Postup:
2

2 väčšie cibule pokrájame a na masti alebo oleji opečieme dozlata. Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky), popražíme, pridáme polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, čerstvo mleté čierne korenie, 2-3 strúčiky pretlačeného cesnaku, malú lyžičku drvenej rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme.
300 - 400 g guľatozrnnej ryže dobre prepláchneme vlažnou vodou a samostatne uvaríme.

3

1 kg kyslej kapusty scedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú, vtedy ju 30 minút podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky . Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.

4

Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa. Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu.
Môžeme pridať aj na kolieska nakrájanú kvalitnú domácu klobásku. Ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu. Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.

5

Vrch môžeme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, ale osobne si radšej pridávam lyžicu kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri. Smotana by mala mať izbovú teplotu.
Pokrm zapečieme v trúbe asi 30 - 45 minút prekrytý alobalom a 15 minút odkrytý. Priebežne kontrolujeme, aby sa nám kapusta navrchu nepripálila.

6

Koložvárska kapusta - Sedmohradská kapusta sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsám.

Notes

Koložvárska kapusta – Sedmohradská kapusta