Makrely údené na záhradnom grile



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Makrely údené na záhradnom grile

Čas na prípravu10 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 10 min.

Makrely údené na záhradnom grile

1

Ak máte radi údenáče, určite vyskúšajte makrely údené na záhradnom grile. Sú vynikajúce, s tými studenými z obchodu sa nedajú vôbec porovnať. Výhodou je, že nepotrebujete špeciálnu udiareň, na prípravu postačí obyčajný záhradný gril s vekom. Recept sa dá použiť nie len na makrely, týmto spôsobom pripravíte aj údeného pstruha.

Postup :
2

Makrely úplne rozmrazíme a poriadne vyumývame. Lepšie sú väčšie ryby, pretože majú viac tuku a mali by byť rovnakej veľkosti. Dajú sa vybrať pri nákupe. Väčšinou ich predávajú v 1 alebo 1,25 kg vreckách a ak sa dá, vyberám vrecká, kde sú v tri ryby.

3

Pripravíme si lák, rôsol alebo nálev, každý tomu vraví inak.
Na solenie rýb použijeme nálev 50 g soli na 1 liter vody a ryby necháme naložené v chlade 8 až 10 hodín, podľa veľkosti rýb. Ak potrebujeme proces solenia urýchliť použijeme nálev 100 g soli na 1 liter vody a ryby necháme naložené v chlade 4 hodiny. POZOR, nie viac, inak sa ryby presolia. Tiež záleží na veľkosti rýb, teplote a vlastnej chuti.
Osobne používam prvý spôsob solenia a zatiaľ som ryby nepresolil. Ak si bude na makrelách pochutnávať viac ľudí, treba sa pripraviť na situáciu, že sa určite nájde niekto, komu budú presolené, alebo naopak málo slané. Žiaľ nedá sa vyhovieť každému, máme rôzne nastavenú hranicu slanej chuti.

4

Do nádoby, kde sa zmestia ryby a zostane aj dáka rezerva nasypeme odváženú soľ do vody a premiešavame, kým sa soľ úplne nerozpustí. Vložíme makrely, ak treba zaťažíme napríklad tanierom tak, aby boli úplne ponorené.
Po nasolení ryby vytiahneme z nálevu, umyjeme pod studenou tečúcou vodou a kuchynskou utierkou osušíme. Rozpálime brikety z dreveného uhlia (menej ako na grilovanie), ktoré zasypeme stružlinami alebo trieskami z ovocného alebo tvrdého dreva namočenými minimálne dve hodiny vo vode. Údime pri nižšej teplote grilu nepriamym grilovaním, teda mimo pahreby a prikryté vrchnákom 45 - 60 minút do zlata. Teplota vo vnútri ryby musí dosiahnuť 80 stupňov Celzia po dobu najmenej 10 minút, inak by bola tepelne neupravená.

5

Makrely údené na záhradnom grile podávame najlepšie teplé s čerstvým chlebom a šalátom.

Kategória

Čo je to nepriame grilovanie? Popis metódy nájdete tu.

 

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Ak máte radi údenáče, určite vyskúšajte makrely údené na záhradnom grile. Sú vynikajúce, s tými studenými z obchodu sa nedajú vôbec porovnať. Výhodou je, že nepotrebujete špeciálnu udiareň, na prípravu postačí obyčajný záhradný gril s vekom. Recept sa dá použiť nie len na makrely, týmto spôsobom pripravíte aj údeného pstruha.

Postup :
2

Makrely úplne rozmrazíme a poriadne vyumývame. Lepšie sú väčšie ryby, pretože majú viac tuku a mali by byť rovnakej veľkosti. Dajú sa vybrať pri nákupe. Väčšinou ich predávajú v 1 alebo 1,25 kg vreckách a ak sa dá, vyberám vrecká, kde sú v tri ryby.

3

Pripravíme si lák, rôsol alebo nálev, každý tomu vraví inak.
Na solenie rýb použijeme nálev 50 g soli na 1 liter vody a ryby necháme naložené v chlade 8 až 10 hodín, podľa veľkosti rýb. Ak potrebujeme proces solenia urýchliť použijeme nálev 100 g soli na 1 liter vody a ryby necháme naložené v chlade 4 hodiny. POZOR, nie viac, inak sa ryby presolia. Tiež záleží na veľkosti rýb, teplote a vlastnej chuti.
Osobne používam prvý spôsob solenia a zatiaľ som ryby nepresolil. Ak si bude na makrelách pochutnávať viac ľudí, treba sa pripraviť na situáciu, že sa určite nájde niekto, komu budú presolené, alebo naopak málo slané. Žiaľ nedá sa vyhovieť každému, máme rôzne nastavenú hranicu slanej chuti.

4

Do nádoby, kde sa zmestia ryby a zostane aj dáka rezerva nasypeme odváženú soľ do vody a premiešavame, kým sa soľ úplne nerozpustí. Vložíme makrely, ak treba zaťažíme napríklad tanierom tak, aby boli úplne ponorené.
Po nasolení ryby vytiahneme z nálevu, umyjeme pod studenou tečúcou vodou a kuchynskou utierkou osušíme. Rozpálime brikety z dreveného uhlia (menej ako na grilovanie), ktoré zasypeme stružlinami alebo trieskami z ovocného alebo tvrdého dreva namočenými minimálne dve hodiny vo vode. Údime pri nižšej teplote grilu nepriamym grilovaním, teda mimo pahreby a prikryté vrchnákom 45 - 60 minút do zlata. Teplota vo vnútri ryby musí dosiahnuť 80 stupňov Celzia po dobu najmenej 10 minút, inak by bola tepelne neupravená.

5

Makrely údené na záhradnom grile podávame najlepšie teplé s čerstvým chlebom a šalátom.

Makrely údené na záhradnom grile