Milánska paradajková detská polievka
Tradičná, primerane hustá Milánska detská paradajková polievka s haluškami, tak ako ju poznáme zo škôlky alebo školskej jedálne.
Jednoduchý osvedčený recept, jedlo má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Z troch lyžíc oleja a dvoch lyžíc hladkej múky pripravíme jemne svetlohnedú zápražku, ktorú zalejeme 500 ml studenej vody a na chvíľu odstavíme. Môžeme postupovať aj opačne, teda múku opečieme do jemne svetlohneda na suchej panvici, pridáme olej, krátko premiešame a zajeme vodou. Avšak je treba povedať, že pri opekaní múky na sucho múka jemne dymí a tak bude treba poriadne vetrať alebo digestor pustíme počas opekania múky na vysoký výkon.
Po chvíli státia prípadné hrudky rozmiešame, rozšľaháme alebo rozmixujeme, ako sa komu lepšie hodí. Pridáme paradajkový pretlak, cukor a polievku 10 - 15 minút povaríme, aby sa uvarila múka.
Do pripravenej primerane zahustenej polievky pridáme smotanu na varenie, nakrájaný kôpor (najlepší je čerstvý), štipku oregána, šťavu z polovice citrónu, dosolíme a povaríme.
Týmto máme základnú polievku pripravenú.
Z vajíčka, polohrubej múky, soli a trošky vody pripravíme redšie cestíčko, z ktorého buď priamo z lopárika nožom alebo pomocou haluškovaču zavaríme halušky priamo do vriacej polievky. Chvíľu povaríme a tradičná Milánska detská paradajková polievka sa môže podávať. Ak nám polievka zhustla, rozriedime ju pridaním primeraného množstva vody a krátko prevaríme.
Namiesto halušiek môžeme použiť aj iné závarky. Napríklad ryžu alebo cestoviny, ktoré uvaríme samostatne. Dá sa použiť aj starší chlieb nakrájaný na kocky a opečený na oleji, prípadne na kocky nakrájaná topinka z toustovaču.
Tiež sa dajú použiť mrazené zemiakové halušky z obchodu, sú bežne dostať, tieto pridáme priamo do polievky a chvíľu povaríme.
Prísady
Postup
Tradičná, primerane hustá Milánska detská paradajková polievka s haluškami, tak ako ju poznáme zo škôlky alebo školskej jedálne.
Jednoduchý osvedčený recept, jedlo má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Z troch lyžíc oleja a dvoch lyžíc hladkej múky pripravíme jemne svetlohnedú zápražku, ktorú zalejeme 500 ml studenej vody a na chvíľu odstavíme. Môžeme postupovať aj opačne, teda múku opečieme do jemne svetlohneda na suchej panvici, pridáme olej, krátko premiešame a zajeme vodou. Avšak je treba povedať, že pri opekaní múky na sucho múka jemne dymí a tak bude treba poriadne vetrať alebo digestor pustíme počas opekania múky na vysoký výkon.
Po chvíli státia prípadné hrudky rozmiešame, rozšľaháme alebo rozmixujeme, ako sa komu lepšie hodí. Pridáme paradajkový pretlak, cukor a polievku 10 - 15 minút povaríme, aby sa uvarila múka.
Do pripravenej primerane zahustenej polievky pridáme smotanu na varenie, nakrájaný kôpor (najlepší je čerstvý), štipku oregána, šťavu z polovice citrónu, dosolíme a povaríme.
Týmto máme základnú polievku pripravenú.
Z vajíčka, polohrubej múky, soli a trošky vody pripravíme redšie cestíčko, z ktorého buď priamo z lopárika nožom alebo pomocou haluškovaču zavaríme halušky priamo do vriacej polievky. Chvíľu povaríme a tradičná Milánska detská paradajková polievka sa môže podávať. Ak nám polievka zhustla, rozriedime ju pridaním primeraného množstva vody a krátko prevaríme.
Namiesto halušiek môžeme použiť aj iné závarky. Napríklad ryžu alebo cestoviny, ktoré uvaríme samostatne. Dá sa použiť aj starší chlieb nakrájaný na kocky a opečený na oleji, prípadne na kocky nakrájaná topinka z toustovaču.
Tiež sa dajú použiť mrazené zemiakové halušky z obchodu, sú bežne dostať, tieto pridáme priamo do polievky a chvíľu povaríme.