OREGANO - Origanum vulgare
Oregano (španielsky názov), latinsky Origanum vulgare, česky dobromysl, je liečivá i koreninová rastlina rastúca aj u nás. Je to vytrvalá 30-40 cm vysoká rastlina, vzhľadom pripmínajúca veľkú materinu dúšku. Kvety má ružové až vínovočervené, občas biele. Nájdeme ju na slnečných pastvinách, možno ju pestovať aj na skalkách. Oregano zbierame na sušenie začiatkom mája. Je vyšľachtené na viacero kultivarov od 10 do 15 cm, a všetky sa rovnako hodia na prípravu pokrmov a dajú sa pestovať v záhradke i na balkóne.
Ako korenie sa používajú listy odtrhnuté spolu s kvetmi, ktoré sú aromatickejšie, ostrejšie a mierne horkasté. Ich vôňa i chuť je výrazná, lebo oregano obsahuje priskyričné a minerálne látky, v čerstvom stave i vitamíny. Treba zdôrazniť, že oregano je podstatnou zložkou talianskych, gréckych a ostatných stredomorských koreniacich bylinkových zmesí.
Na jeseň sa oregano ostrihá a prezimuje prikryté listím. Balkonové rastliny je treba nechať prezimovať v chladnej tmavej miestnosti. Semená sa vysievajú do debničiek vo februári až v marci, po vzídení a dostatočnom vyvinutí rastliniek sa rozsadia do sponu 30 x 20 cm.
Oregano možno úspešne na jar rozmnožovať aj delením trsov.
Rada: V auguste alebo septembri oddeľte časť trsu smladými stonkami a zasaďte do kvetináča. V septembri ho postavte na kuchynský oblok a o niekoľko týždňov možno zbierať úrodu.
Oregano sa používa v kuchyniach Európy, Ázie, Afriky a Ameriky, podporuje zažívanie i chuť do jedla. Hodí sa do tučnejších a ťažších pokrmov ako je baranina, bravčové, ale aj na kurence, ryby, do mletého mäsa, na špagety a pizzu, do gulášov, zeleninových plniek, syrov, fazule atď.
Pre určitú chuťovú podobnosť všade tam, kde používame majoránku. Ale kvôli odlišnej vôni tieto dve korenia radšej nekombinujeme. V každom prípade oregano by sme mali v našej kuchyni viac používať.
600 g plátkov mäsa, lyžica nasekaného oregana, lyžička rozmarínu, karí, solamyl.
Cestíčko: 2 vajcia, 2 lyžice strúhaného kokosu, lyžica karí, soľ, lyžica smotany, lyžica kečupu, špetka chilli, asi 3 lyžice múky, tuk na smaženie.
Plátky naklepeme a posolíme, potrieme posekaným oreganom a rozmarínom, posypeme troškou karí a obalíme v solamyle. Z vajec, kokosu, karí, soli, smotany, kečupu, chilli a múky pripravíme hustejšie cestíčko. Plátky mäsa namáčame do cestíčka a smažíme do zlatova.
Ako prílohu podávame zemiaky alebo zemiakovú kašu a zeleninový šalát.
4 veľké rajčiaky, 50 g masla, 2 PL posekaného oregana alebo 2 ČL sušeného,1 prelisovaný strúčik cesnaku, čierne korenie, soľ, 2 PL strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra.
Rajčiaky pokrájame na polovice a uložíme do plytkej ohňovzdornej misy. V miske vymiešame maslo s oreganom, cesnakom a čiernym korením,soľou a parmezánom. Túto zmes natrieme na rozpolené rajčiaky. Rajčiaky zapekáme v mierne teplej rúre, v mikrovlnej rúre na grilovom programe cca 5 minút, kým zmes na povrchu nezozlatne.
Na PL masti udusíme 1 veľkú postrúhanú cibuľu, poobraciame v nej rozkrájané kurča, pridáme malú konzervu paradajkového pretlaku a podlejeme 100 ml suchého červeného vína.
Na slabom ohni dusíme pod pokrievkou do mäkka, pričom pred koncom dusenia pridáme 1-2 strúčiky rozkrájaného (nie roztlačeného) cesnaku a 2 PL čerstvého oregana (sušeného menej). Potom pokrievku zložíme a kurča pečieme, kým šťava nezhustne.
Podávame so špagetami alebo maslovými zemiakmi.
Komplex vitamínov, ktoré obsahuje, podporuje trávenie, má výrazný dezinfekčný účinok (podľa najnovších výskumov ničí škodlivé typy coliformných baktérií), má protikŕčový, žlčopudný a pritizápalový vplyv. Liečebne pôsobí proti úpornému kašľu.
Pozor! V tehotenstve nepiť čaj z oregana.
Prísady
Postup
Oregano (španielsky názov), latinsky Origanum vulgare, česky dobromysl, je liečivá i koreninová rastlina rastúca aj u nás. Je to vytrvalá 30-40 cm vysoká rastlina, vzhľadom pripmínajúca veľkú materinu dúšku. Kvety má ružové až vínovočervené, občas biele. Nájdeme ju na slnečných pastvinách, možno ju pestovať aj na skalkách. Oregano zbierame na sušenie začiatkom mája. Je vyšľachtené na viacero kultivarov od 10 do 15 cm, a všetky sa rovnako hodia na prípravu pokrmov a dajú sa pestovať v záhradke i na balkóne.
Ako korenie sa používajú listy odtrhnuté spolu s kvetmi, ktoré sú aromatickejšie, ostrejšie a mierne horkasté. Ich vôňa i chuť je výrazná, lebo oregano obsahuje priskyričné a minerálne látky, v čerstvom stave i vitamíny. Treba zdôrazniť, že oregano je podstatnou zložkou talianskych, gréckych a ostatných stredomorských koreniacich bylinkových zmesí.
Na jeseň sa oregano ostrihá a prezimuje prikryté listím. Balkonové rastliny je treba nechať prezimovať v chladnej tmavej miestnosti. Semená sa vysievajú do debničiek vo februári až v marci, po vzídení a dostatočnom vyvinutí rastliniek sa rozsadia do sponu 30 x 20 cm.
Oregano možno úspešne na jar rozmnožovať aj delením trsov.
Rada: V auguste alebo septembri oddeľte časť trsu smladými stonkami a zasaďte do kvetináča. V septembri ho postavte na kuchynský oblok a o niekoľko týždňov možno zbierať úrodu.
Oregano sa používa v kuchyniach Európy, Ázie, Afriky a Ameriky, podporuje zažívanie i chuť do jedla. Hodí sa do tučnejších a ťažších pokrmov ako je baranina, bravčové, ale aj na kurence, ryby, do mletého mäsa, na špagety a pizzu, do gulášov, zeleninových plniek, syrov, fazule atď.
Pre určitú chuťovú podobnosť všade tam, kde používame majoránku. Ale kvôli odlišnej vôni tieto dve korenia radšej nekombinujeme. V každom prípade oregano by sme mali v našej kuchyni viac používať.
600 g plátkov mäsa, lyžica nasekaného oregana, lyžička rozmarínu, karí, solamyl.
Cestíčko: 2 vajcia, 2 lyžice strúhaného kokosu, lyžica karí, soľ, lyžica smotany, lyžica kečupu, špetka chilli, asi 3 lyžice múky, tuk na smaženie.
Plátky naklepeme a posolíme, potrieme posekaným oreganom a rozmarínom, posypeme troškou karí a obalíme v solamyle. Z vajec, kokosu, karí, soli, smotany, kečupu, chilli a múky pripravíme hustejšie cestíčko. Plátky mäsa namáčame do cestíčka a smažíme do zlatova.
Ako prílohu podávame zemiaky alebo zemiakovú kašu a zeleninový šalát.
4 veľké rajčiaky, 50 g masla, 2 PL posekaného oregana alebo 2 ČL sušeného,1 prelisovaný strúčik cesnaku, čierne korenie, soľ, 2 PL strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra.
Rajčiaky pokrájame na polovice a uložíme do plytkej ohňovzdornej misy. V miske vymiešame maslo s oreganom, cesnakom a čiernym korením,soľou a parmezánom. Túto zmes natrieme na rozpolené rajčiaky. Rajčiaky zapekáme v mierne teplej rúre, v mikrovlnej rúre na grilovom programe cca 5 minút, kým zmes na povrchu nezozlatne.
Na PL masti udusíme 1 veľkú postrúhanú cibuľu, poobraciame v nej rozkrájané kurča, pridáme malú konzervu paradajkového pretlaku a podlejeme 100 ml suchého červeného vína.
Na slabom ohni dusíme pod pokrievkou do mäkka, pričom pred koncom dusenia pridáme 1-2 strúčiky rozkrájaného (nie roztlačeného) cesnaku a 2 PL čerstvého oregana (sušeného menej). Potom pokrievku zložíme a kurča pečieme, kým šťava nezhustne.
Podávame so špagetami alebo maslovými zemiakmi.
Komplex vitamínov, ktoré obsahuje, podporuje trávenie, má výrazný dezinfekčný účinok (podľa najnovších výskumov ničí škodlivé typy coliformných baktérií), má protikŕčový, žlčopudný a pritizápalový vplyv. Liečebne pôsobí proti úpornému kašľu.
Pozor! V tehotenstve nepiť čaj z oregana.