Obložené chlebíčky a jednohubky
Silvestrovský večer, narodeninová oslava, pracovná porada alebo posedenie s priateľmi sú príležitosti, pre ktoré obložené chlebíčky a jednohubky s obľubou pripravujeme. Chlebíčkov je množstvo druhov a variácií, ponúkam recepty na základné tradičné chlebíčky, ktorými určite nič nepokazíme.
Budeme potrebovať pekný plátok čerstvej veky alebo hovorovo sendviču. Sendviče nakrájané z pekárne nie sú na tento typ chlebíčku vhodné, pretože sú krájané kolmo, sú často malé a tenké. Takže šikmým rezom odrežeme plátok čerstvého sendviču najmenej 1 cm hrubý, mal by mať asi 20 g.
Plátok pretrieme tenkou vrstvou masla, čím zabránime nadmernému prieniku vlhkosti zo surovín do sendviču. Na celú plochu naložíme primeranú vrstvu domáceho zemiakového alebo vlašského šalátu, asi 20 g. Ak sú kúsky surovín v šaláte príliš veľké, dobré je ich pred nakladaním porezať v miske nožíkom, alebo zmenšiť potlačením vidličkou.
Ošúpané vajíčko uvarené na tvrdo prerežeme pozdĺžne na polovicu a položíme rezom na šalát nie úplne do stredu. Vajíčko prelejeme majonézovou polevou, najlepšie z domácej majonézy. Ak je veľmi hustá, zriedime ju nálevom z uhoriek. Hustotu musíme správne odhadnúť, profíci pridávajú želatínu a dajú zachladiť, majonéza potom nesteká ani po dlhšej dobe.
Na voľnejšiu stranu chlebíčku uložíme ozdobne zložený plátok šunky alebo šunkovej salámy, nie viac ako 10 g.
Dozdobíme vejárikom sterilizovanej uhorky, kúskom sterilizovanej kápie alebo čerstvej paradajky a kúskom čerstvej petržlenovej vňate.
Môžme využiť aj inú možnosť zdobenia.
Vajíčko uložíme do stredu sendviču, prelejeme majonézou a posypeme šunkou nakrájanou na tenké prúžky. Dozdobíme vejárikom sterilizovanej uhorky, kúskom sterilizovanej kápie alebo čerstvej paradajky a kúskom čerstvej petržlenovej vňate.
Budeme potrebovať väčší plátok čerstvej veky alebo hovorovo sendviču. Sendviče nakrájané z pekárne nie sú na tento typ chlebíčku vhodné, pretože sú krájané kolmo, sú často malé a tenké. Takže šikmým rezom odrežeme plátok čerstvého sendviču najmenej 1 cm hrubý, mal by mať viac ako 20 g.
Polovicu chlebíčku natrieme pekným kúskom masla. Na druhú polovicu plochy naložíme primeranú vrstvu domáceho zemiakového alebo vlašského šalátu. Ak sú kúsky surovín v šaláte príliš veľké, dobré je ich pred nakladaním porezať v miske nožíkom, alebo zmenšiť potlačením vidličkou.
Na šalát uložíme ozdobne preložený asi 10 g plátok kvalitnej šunky, najlepšia je šunka od kosti, s prirodzeným obsahom tuku a často jemne zaúdená. Do masla vložíme 6 - 7 plátkov salámy stočených napríklad do kornútikov alebo iného priestorového tvaru. Saláma má byť kvalitná, najlepšie typu Veľkomoravská, Uhorská, Nitran a iné.
Medzi šunku a salámu vložíme 1/4 vajíčka uvareného na tvrdo, môžme pridať 1 - 2 trojuholníčky tvrdého syru, najlepšie ementálu, vejárik sterilizovanej uhorky, kúsok čerstvej paradajky a čerstvej petržlenovej vňate.
Kto má rád pikantnejšie a aromatickejšie, môže na šunku pridať čerstvo strúhaný chren a ku saláme pridať pikantnú paprikovú pastu a olivy.
Šikmým rezom odrežeme plátok čerstvého sendviču najmenej 1 cm hrubý, mal by mať minimálne 20 g.
Ako základ, ktorý natierame alebo pomocou cukrárskeho sáčku nanesieme na chlebíček použijeme maslo, salámovú pomazánku alebo salámovú penu. Pripravíme ju rozmixovaním salámu, masla a pridaním sladkej šľahačkovej smotany.
Do naneseného základu vkladáme plátky salámy stočené napríklad do kornútikov alebo iného priestorového tvaru. Saláma má byť kvalitná, najlepšie typu Veľkomoravská, Uhorská, Nitran a na chlebíček môžme použiť aj dva druhy salámy, každý druh na svojej polovici.
Chlebíček dozdobíme podľa chuti kúskom vajíčka, vejárikom sterilizovanej uhorky, kúskom čerstvej paradajky, kápie, olivami, kvapkou horčice, paprikovej pasty, kúskami nakrájaného alebo nastrúhaného syru.
Prísady
Postup
Silvestrovský večer, narodeninová oslava, pracovná porada alebo posedenie s priateľmi sú príležitosti, pre ktoré obložené chlebíčky a jednohubky s obľubou pripravujeme. Chlebíčkov je množstvo druhov a variácií, ponúkam recepty na základné tradičné chlebíčky, ktorými určite nič nepokazíme.
Budeme potrebovať pekný plátok čerstvej veky alebo hovorovo sendviču. Sendviče nakrájané z pekárne nie sú na tento typ chlebíčku vhodné, pretože sú krájané kolmo, sú často malé a tenké. Takže šikmým rezom odrežeme plátok čerstvého sendviču najmenej 1 cm hrubý, mal by mať asi 20 g.
Plátok pretrieme tenkou vrstvou masla, čím zabránime nadmernému prieniku vlhkosti zo surovín do sendviču. Na celú plochu naložíme primeranú vrstvu domáceho zemiakového alebo vlašského šalátu, asi 20 g. Ak sú kúsky surovín v šaláte príliš veľké, dobré je ich pred nakladaním porezať v miske nožíkom, alebo zmenšiť potlačením vidličkou.
Ošúpané vajíčko uvarené na tvrdo prerežeme pozdĺžne na polovicu a položíme rezom na šalát nie úplne do stredu. Vajíčko prelejeme majonézovou polevou, najlepšie z domácej majonézy. Ak je veľmi hustá, zriedime ju nálevom z uhoriek. Hustotu musíme správne odhadnúť, profíci pridávajú želatínu a dajú zachladiť, majonéza potom nesteká ani po dlhšej dobe.
Na voľnejšiu stranu chlebíčku uložíme ozdobne zložený plátok šunky alebo šunkovej salámy, nie viac ako 10 g.
Dozdobíme vejárikom sterilizovanej uhorky, kúskom sterilizovanej kápie alebo čerstvej paradajky a kúskom čerstvej petržlenovej vňate.
Môžme využiť aj inú možnosť zdobenia.
Vajíčko uložíme do stredu sendviču, prelejeme majonézou a posypeme šunkou nakrájanou na tenké prúžky. Dozdobíme vejárikom sterilizovanej uhorky, kúskom sterilizovanej kápie alebo čerstvej paradajky a kúskom čerstvej petržlenovej vňate.
Budeme potrebovať väčší plátok čerstvej veky alebo hovorovo sendviču. Sendviče nakrájané z pekárne nie sú na tento typ chlebíčku vhodné, pretože sú krájané kolmo, sú často malé a tenké. Takže šikmým rezom odrežeme plátok čerstvého sendviču najmenej 1 cm hrubý, mal by mať viac ako 20 g.
Polovicu chlebíčku natrieme pekným kúskom masla. Na druhú polovicu plochy naložíme primeranú vrstvu domáceho zemiakového alebo vlašského šalátu. Ak sú kúsky surovín v šaláte príliš veľké, dobré je ich pred nakladaním porezať v miske nožíkom, alebo zmenšiť potlačením vidličkou.
Na šalát uložíme ozdobne preložený asi 10 g plátok kvalitnej šunky, najlepšia je šunka od kosti, s prirodzeným obsahom tuku a často jemne zaúdená. Do masla vložíme 6 - 7 plátkov salámy stočených napríklad do kornútikov alebo iného priestorového tvaru. Saláma má byť kvalitná, najlepšie typu Veľkomoravská, Uhorská, Nitran a iné.
Medzi šunku a salámu vložíme 1/4 vajíčka uvareného na tvrdo, môžme pridať 1 - 2 trojuholníčky tvrdého syru, najlepšie ementálu, vejárik sterilizovanej uhorky, kúsok čerstvej paradajky a čerstvej petržlenovej vňate.
Kto má rád pikantnejšie a aromatickejšie, môže na šunku pridať čerstvo strúhaný chren a ku saláme pridať pikantnú paprikovú pastu a olivy.
Šikmým rezom odrežeme plátok čerstvého sendviču najmenej 1 cm hrubý, mal by mať minimálne 20 g.
Ako základ, ktorý natierame alebo pomocou cukrárskeho sáčku nanesieme na chlebíček použijeme maslo, salámovú pomazánku alebo salámovú penu. Pripravíme ju rozmixovaním salámu, masla a pridaním sladkej šľahačkovej smotany.
Do naneseného základu vkladáme plátky salámy stočené napríklad do kornútikov alebo iného priestorového tvaru. Saláma má byť kvalitná, najlepšie typu Veľkomoravská, Uhorská, Nitran a na chlebíček môžme použiť aj dva druhy salámy, každý druh na svojej polovici.
Chlebíček dozdobíme podľa chuti kúskom vajíčka, vejárikom sterilizovanej uhorky, kúskom čerstvej paradajky, kápie, olivami, kvapkou horčice, paprikovej pasty, kúskami nakrájaného alebo nastrúhaného syru.