Papričky po taliansky od tety Nuccie z Turína
Naša rodinná priateľka sa pred rokmi vydala do Talianska, kde získala vynikajúci recept na úpravu paprík, ktorým u nás hovoríme baranie rohy alebo baranie rožky. Je to veľmi zaujímavá lahôdka a my ju doma zavárame do malých pohárikov, ktoré odkladáme napríklad od olív, kaviáru alebo kapár. Papričky používame ako prílohu v menšom množstve na tanier, ku mäsám pripravovaným na šťave, na ochutenie do šalátov, ku syru, klobáske, no úplne najlepšie chutí na maslovej jednohubke. Presný taliansky názov nemám a tak ho nazvime tak ako je zapísaný na lístku s receptom. „Papričky po taliansky od tety Nuccie z Turína“.
Viacfarebné paprikové baranie rohy očistíme, prípadne rýchlo umyjeme a dobre vysušíme. Pokiaľ nie sú zablatené alebo inak znečistené od polievania alebo dažďa, odporúča sa ich len dočista poutierať utierkou.
Baranie rohy krájame v smere od špice na prstence v hrúbke 3-4 mm. Keď naďabíme na semienka, papričku narežeme, semienka odstránime a dokrájame.
Osolený (nie presolený) vínny ocot privedieme do varu a pokrájané papričky v ňom po častiach povaríme max.3 minúty, vyberieme a v sitku necháme dobre odkvapkať. Rozložíme na drevenú dosku a necháme 24 hodín preschnúť.
Papričky vložíme do vhodnej misy, pridáme cesnak, (na 2 kg paprík pridáme cca 5 strúčikov cesnaku), oregano, tymian, bazalku a trochu olivového oleja. Dobre premiešané vkladáme do pekných malých zaváracích pohárikov, mierne natlačíme a zalejeme až po vrch olivovým olejom. Opäť odložíme do druhého dňa a podľa potreby znova dolejeme olejom.
Uzatvorime a sterilizujeme pri 80 stupňoch 15 minút.
Keď sa pripravujú iba 2-3 malé poháriky, stačí ich odložiť do chladničky, kde vydržia aj 2 mesiace.
Ak sú papričky málo štipľavé, možno pridať zopár feferóniek.
Pestujete papriku, kápiu alebo inú zeleninu? Tu nájdete pevné špirálové opory.
Prísady
Postup
Naša rodinná priateľka sa pred rokmi vydala do Talianska, kde získala vynikajúci recept na úpravu paprík, ktorým u nás hovoríme baranie rohy alebo baranie rožky. Je to veľmi zaujímavá lahôdka a my ju doma zavárame do malých pohárikov, ktoré odkladáme napríklad od olív, kaviáru alebo kapár. Papričky používame ako prílohu v menšom množstve na tanier, ku mäsám pripravovaným na šťave, na ochutenie do šalátov, ku syru, klobáske, no úplne najlepšie chutí na maslovej jednohubke. Presný taliansky názov nemám a tak ho nazvime tak ako je zapísaný na lístku s receptom. „Papričky po taliansky od tety Nuccie z Turína“.
Viacfarebné paprikové baranie rohy očistíme, prípadne rýchlo umyjeme a dobre vysušíme. Pokiaľ nie sú zablatené alebo inak znečistené od polievania alebo dažďa, odporúča sa ich len dočista poutierať utierkou.
Baranie rohy krájame v smere od špice na prstence v hrúbke 3-4 mm. Keď naďabíme na semienka, papričku narežeme, semienka odstránime a dokrájame.
Osolený (nie presolený) vínny ocot privedieme do varu a pokrájané papričky v ňom po častiach povaríme max.3 minúty, vyberieme a v sitku necháme dobre odkvapkať. Rozložíme na drevenú dosku a necháme 24 hodín preschnúť.
Papričky vložíme do vhodnej misy, pridáme cesnak, (na 2 kg paprík pridáme cca 5 strúčikov cesnaku), oregano, tymian, bazalku a trochu olivového oleja. Dobre premiešané vkladáme do pekných malých zaváracích pohárikov, mierne natlačíme a zalejeme až po vrch olivovým olejom. Opäť odložíme do druhého dňa a podľa potreby znova dolejeme olejom.
Uzatvorime a sterilizujeme pri 80 stupňoch 15 minút.
Keď sa pripravujú iba 2-3 malé poháriky, stačí ich odložiť do chladničky, kde vydržia aj 2 mesiace.
Ak sú papričky málo štipľavé, možno pridať zopár feferóniek.