PETRŽLEN LISTOVÝ - Petroselinum crispum
PETRŽLEN LISTOVÝ - Petroselinum crispum, je nenáročnou rastlinou Stredomoria, ktorú poznali už starí Rimania. V strednej Európe sa rozšírila za Karola Veľkého a bola pestovaná v kráľovských záhradách. V 8. storočí prenikla do kláštorov pánskych záhrad a neskôr aj do dedinských záhradiek. Až v 16. storočí sa rozšírila v Anglicku a Amerike.
Petržlen listový je dvojročná rastlina, dáva oveľa viac listovej hmoty ako petržlen koreňový, ktorý sa navyše veľmi vysiľuje a obmedzuje obtrhávaním zelených listov pre kuchynskú potrebu. Nevytvára dužinatý koreň ako petržlen koreňový ale vytvára široko rozvetvený koreň, vďaka čomu produkuje plnohodnotnú vňať až do začiatku leta v druhom roku svojho rastu.
Petržlenové semeno je veľmi odolné proti chladu, mnohí pestovatelia ho sadia do zeme pred príchodom zimy, po roztopení povrchovej pôdnej vrstvy vzchádza v priebehu 3 týždňov. Preto je vhodné pestovať ho nielen na záhonoch v záhrade, ale napríklad aj do príchodu mrazov na balkóne, hoci treba upozorniť, že zimu v kvetináči pri silných mrazoch asi neprežije. V zime, celkom pohodlne ho možno vysievať do primeraného črepníka v kuchyni, pričom pri správnom načasovaní siatby semena, dokáže odmeniť pestovateľa čerstvou petržlenovou vňaťkou na prizdobenie vianočného kapra. Petržlen potrebuje pre svoj ideálny rast tak v záhrade ako aj na balkóne polotieň, dobre prospieva aj v chladnom lete.
Petržlen listový je veľmi cenná vňaťová zelenina, v 100 g čerstvej vňate obsahuje cca 80 g vody, 108 mg draslíka, 23 mg vápnika, 12 mg fosforu, 5,2 horčíka, 1 mg železa, síru a ďalšie prvky. Ďalej obsahuje sacharidy, vlákninu, karotén, vitamín C (v 100 g – 170 mg), vitamíny skupiny B a.i.
Vňať s hladkými listami je aromatickejšia a obsahuje viac vitamínov, ale petržlen s kučeravými listami vydrží dlhšie čerstvý. Má jemnú štipľavú chuť. Vo Francúzsku sa používa zmes persilade, to je nasekaná petržlenová vňať so šalotkou a cesnakom, rýchlo a prudko osmahnutá na masle. Pridáva sa k brokolici či karfiolu. Niekedy sa do zmesi pridáva aj citrónová šťava.
Najlepšie je koreniť s čerstvou vňaťou, ale možno ju sušiť alebo mraziť v jednoporciových ľadových kockách. Je neodmysliteľnou súčasťou polievok, omáčok, sekaného a pečeného mäsa, rýb, omeliet, syrových koláčov a pokrmov, tvarohových pomazánok, majonéz, šalátov a ďalších lahôdok.
2-3 lyžice prospejú uvarenej ryži, cestovinám, zemiakom. Patrí do studenej kuchyne na zdobenie. Vždy ju pridávame do hotového pokrmu a predčasne nekrájame.
Zväzok petržlenovej vňate, 2 lyžice pažitky, lyžica estragonu, 200 g šunky, 3 šampiňóny, 1 červená paprika, 2 cibuľky s vňaťou, 4 lyžice uvarenej ryže, 2 lyžice sterilizovaného hrášku, 4 lyžice sójových alebo slnečnicových výhonkov, 4 vajíčka, 2 lyžice vody, lyžica sójovej omáčky, lyžica vína, olej.
Do väčšej panvice dáme 4 lyžice oleja, speníme na ňom plátky šampiňónov, cibuľku a prúžky papriky. Miešame až všetko zmäkne, potom pridáme ryžu, nakrájaný a zvlášť krátko opečenú šunku, hrášok, výhonky a osolíme. Vajcia rozšľaháme s vodou, sójovou omáčkou, vínom a nakrájanými bylinkami. Napenenou zmesou prelejeme pripravené prísady v panvici a na miernom ohni pečieme asi 5 min. (občas poodhrnieme okraj omelety, aby vajcia mohli lepšie stuhnúť a panvicou krúžime). Podávame s chlebom.
2 lučiny (alebo iný mäkký tvarohový syr), 2 lyžice masla (margarínu), 5 lyžíc petržlenovej vňate, 1 lyžica estragonu, 2 lyžice sekaných vlašských orechov, 1-2 hlávky šalátu, lyžica oleja, soľ, špetka cukru, malá nasekaná feferonka, 2 lyžice octu (bylinkového, vinného), strúčik cesnaku 2-3 malé cibuľky s vňaťou, alebo vňať zimnej cibule.
Syr rozotrieme s maslom, nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, estragónom, pridáme orechy. Prepracujeme, zabalíme do alobalu a dáme vychladnúť upravené do valčeka o priemere 2-3 cm..
Do misy vložíme šalát natrhaný na kúsky, prelejeme zálievkou z oleja, soli, cukru, feferóniek, octu a rozotretého cesnaku. Posypeme cibuľkami, nakrájanými asi na 3 cm kúsky, premiešame, na povrch dáme plátky nakrájanej syrovej zmesi. Podávame s pečivom. Môžeme prizdobiť kvetmi pažitky, nakrájanými paradajkami alebo uhorkami. Syrovú zmes môžeme podávať tiež ku grilovaným rybám, kuraťu, alebo použiť ako pomazánku.
Očisteného pstruha osolíme, do brušnej dutiny mu vložíme 1 - 2 vetvičky petržlenovej vňate a na masle ho pomaly z oboch strán opražíme. Na konci prípravy ho dobre posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podľa chuti pokvapkáme citrónovou šťavou.
Podávame s varenými zemiakmi s maslom a nakrájaným čerstvým petržlenom.
Petržlenové listy, ako aj koreň obsahujú silicu , ktorá stimuluje ľadviny, ale vo veľkom množstve ich dráždi (nad 2 lyžice čerstvej vňate na porciu), preto ľudia so zápalovými procesmi a tehotné ženy by nemali konzumovať veľké dávky. Inak povzbudzuje zažívacie pochody, je močopudná, znižuje krvný tlak, má stimulujúci účinok, antiseptickú účinnosť a dobrý vplyv na pokožku.
Prísady
Postup
PETRŽLEN LISTOVÝ - Petroselinum crispum, je nenáročnou rastlinou Stredomoria, ktorú poznali už starí Rimania. V strednej Európe sa rozšírila za Karola Veľkého a bola pestovaná v kráľovských záhradách. V 8. storočí prenikla do kláštorov pánskych záhrad a neskôr aj do dedinských záhradiek. Až v 16. storočí sa rozšírila v Anglicku a Amerike.
Petržlen listový je dvojročná rastlina, dáva oveľa viac listovej hmoty ako petržlen koreňový, ktorý sa navyše veľmi vysiľuje a obmedzuje obtrhávaním zelených listov pre kuchynskú potrebu. Nevytvára dužinatý koreň ako petržlen koreňový ale vytvára široko rozvetvený koreň, vďaka čomu produkuje plnohodnotnú vňať až do začiatku leta v druhom roku svojho rastu.
Petržlenové semeno je veľmi odolné proti chladu, mnohí pestovatelia ho sadia do zeme pred príchodom zimy, po roztopení povrchovej pôdnej vrstvy vzchádza v priebehu 3 týždňov. Preto je vhodné pestovať ho nielen na záhonoch v záhrade, ale napríklad aj do príchodu mrazov na balkóne, hoci treba upozorniť, že zimu v kvetináči pri silných mrazoch asi neprežije. V zime, celkom pohodlne ho možno vysievať do primeraného črepníka v kuchyni, pričom pri správnom načasovaní siatby semena, dokáže odmeniť pestovateľa čerstvou petržlenovou vňaťkou na prizdobenie vianočného kapra. Petržlen potrebuje pre svoj ideálny rast tak v záhrade ako aj na balkóne polotieň, dobre prospieva aj v chladnom lete.
Petržlen listový je veľmi cenná vňaťová zelenina, v 100 g čerstvej vňate obsahuje cca 80 g vody, 108 mg draslíka, 23 mg vápnika, 12 mg fosforu, 5,2 horčíka, 1 mg železa, síru a ďalšie prvky. Ďalej obsahuje sacharidy, vlákninu, karotén, vitamín C (v 100 g – 170 mg), vitamíny skupiny B a.i.
Vňať s hladkými listami je aromatickejšia a obsahuje viac vitamínov, ale petržlen s kučeravými listami vydrží dlhšie čerstvý. Má jemnú štipľavú chuť. Vo Francúzsku sa používa zmes persilade, to je nasekaná petržlenová vňať so šalotkou a cesnakom, rýchlo a prudko osmahnutá na masle. Pridáva sa k brokolici či karfiolu. Niekedy sa do zmesi pridáva aj citrónová šťava.
Najlepšie je koreniť s čerstvou vňaťou, ale možno ju sušiť alebo mraziť v jednoporciových ľadových kockách. Je neodmysliteľnou súčasťou polievok, omáčok, sekaného a pečeného mäsa, rýb, omeliet, syrových koláčov a pokrmov, tvarohových pomazánok, majonéz, šalátov a ďalších lahôdok.
2-3 lyžice prospejú uvarenej ryži, cestovinám, zemiakom. Patrí do studenej kuchyne na zdobenie. Vždy ju pridávame do hotového pokrmu a predčasne nekrájame.
Zväzok petržlenovej vňate, 2 lyžice pažitky, lyžica estragonu, 200 g šunky, 3 šampiňóny, 1 červená paprika, 2 cibuľky s vňaťou, 4 lyžice uvarenej ryže, 2 lyžice sterilizovaného hrášku, 4 lyžice sójových alebo slnečnicových výhonkov, 4 vajíčka, 2 lyžice vody, lyžica sójovej omáčky, lyžica vína, olej.
Do väčšej panvice dáme 4 lyžice oleja, speníme na ňom plátky šampiňónov, cibuľku a prúžky papriky. Miešame až všetko zmäkne, potom pridáme ryžu, nakrájaný a zvlášť krátko opečenú šunku, hrášok, výhonky a osolíme. Vajcia rozšľaháme s vodou, sójovou omáčkou, vínom a nakrájanými bylinkami. Napenenou zmesou prelejeme pripravené prísady v panvici a na miernom ohni pečieme asi 5 min. (občas poodhrnieme okraj omelety, aby vajcia mohli lepšie stuhnúť a panvicou krúžime). Podávame s chlebom.
2 lučiny (alebo iný mäkký tvarohový syr), 2 lyžice masla (margarínu), 5 lyžíc petržlenovej vňate, 1 lyžica estragonu, 2 lyžice sekaných vlašských orechov, 1-2 hlávky šalátu, lyžica oleja, soľ, špetka cukru, malá nasekaná feferonka, 2 lyžice octu (bylinkového, vinného), strúčik cesnaku 2-3 malé cibuľky s vňaťou, alebo vňať zimnej cibule.
Syr rozotrieme s maslom, nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, estragónom, pridáme orechy. Prepracujeme, zabalíme do alobalu a dáme vychladnúť upravené do valčeka o priemere 2-3 cm..
Do misy vložíme šalát natrhaný na kúsky, prelejeme zálievkou z oleja, soli, cukru, feferóniek, octu a rozotretého cesnaku. Posypeme cibuľkami, nakrájanými asi na 3 cm kúsky, premiešame, na povrch dáme plátky nakrájanej syrovej zmesi. Podávame s pečivom. Môžeme prizdobiť kvetmi pažitky, nakrájanými paradajkami alebo uhorkami. Syrovú zmes môžeme podávať tiež ku grilovaným rybám, kuraťu, alebo použiť ako pomazánku.
Očisteného pstruha osolíme, do brušnej dutiny mu vložíme 1 - 2 vetvičky petržlenovej vňate a na masle ho pomaly z oboch strán opražíme. Na konci prípravy ho dobre posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a podľa chuti pokvapkáme citrónovou šťavou.
Podávame s varenými zemiakmi s maslom a nakrájaným čerstvým petržlenom.
Petržlenové listy, ako aj koreň obsahujú silicu , ktorá stimuluje ľadviny, ale vo veľkom množstve ich dráždi (nad 2 lyžice čerstvej vňate na porciu), preto ľudia so zápalovými procesmi a tehotné ženy by nemali konzumovať veľké dávky. Inak povzbudzuje zažívacie pochody, je močopudná, znižuje krvný tlak, má stimulujúci účinok, antiseptickú účinnosť a dobrý vplyv na pokožku.