
Segedínsky guláš so smotanou
Ako pripravíme segedínsky guláš so smotanou a knedľou?
2 - 3 cibule očistíme, nakrájame na kocky a opražíme do sklovita na masti alebo oleji. Keď je cibuľa opražená, pridáme 1 kg bravčového pliecka alebo pekného mäsového bôčiku nakrájaného na kocky a na cibuli za stáleho miešania mäso oprážame, kým sa zatiahne a sfarbí do biela.
Mäso podlejeme 100 - 150 ml vody, premiešame, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme 2 lyžičky sladkej mletej červenej papriky. Znovu dobre premiešame, aby sa rozpustili prípadné paprikové hrudky, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 30 minút. Počas dusenia občas premiešame, aby sa nám mäso nepripálilo.
Po podusení mäsa pridáme 1 kg pokrájanej kyslej kapusty, podlejeme trochou vody ak treba a za občasného premiešavania dusíme ďalších 30 - 40 minút, kým nám mäso nezmäkne.
Nakoniec pokrm zahustíme smotanovou zátrepkou, ktorú pripravíme zo sladkej smotany, polievkovej lyžice hladkej múky a čajovej lyžičky kukuričného škrobu.
Segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, žemľovými knedlíkmi, ale výborný je aj s hrubým krajcom čerstvého chleba.
Ak máme zamrazenú kapustnicu alebo konzervu zabíjačkovej kapusty, pridáme nakrájanú klobásku, pridáme lyžicu kyslej smotany alebo dve - tri smotanky do kávy, zahustíme zátrepkou z múky a "falošný segedín" máme hotový za 5 minút na stole.
Recept na žemľové knedlíky nájdete na tomto odkaze.
Prísady
Postup
Ako pripravíme segedínsky guláš so smotanou a knedľou?
2 - 3 cibule očistíme, nakrájame na kocky a opražíme do sklovita na masti alebo oleji. Keď je cibuľa opražená, pridáme 1 kg bravčového pliecka alebo pekného mäsového bôčiku nakrájaného na kocky a na cibuli za stáleho miešania mäso oprážame, kým sa zatiahne a sfarbí do biela.
Mäso podlejeme 100 - 150 ml vody, premiešame, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme 2 lyžičky sladkej mletej červenej papriky. Znovu dobre premiešame, aby sa rozpustili prípadné paprikové hrudky, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 30 minút. Počas dusenia občas premiešame, aby sa nám mäso nepripálilo.
Po podusení mäsa pridáme 1 kg pokrájanej kyslej kapusty, podlejeme trochou vody ak treba a za občasného premiešavania dusíme ďalších 30 - 40 minút, kým nám mäso nezmäkne.
Nakoniec pokrm zahustíme smotanovou zátrepkou, ktorú pripravíme zo sladkej smotany, polievkovej lyžice hladkej múky a čajovej lyžičky kukuričného škrobu.
Segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, žemľovými knedlíkmi, ale výborný je aj s hrubým krajcom čerstvého chleba.
Ak máme zamrazenú kapustnicu alebo konzervu zabíjačkovej kapusty, pridáme nakrájanú klobásku, pridáme lyžicu kyslej smotany alebo dve - tri smotanky do kávy, zahustíme zátrepkou z múky a "falošný segedín" máme hotový za 5 minút na stole.