Slepačí vývar – Hovädzí vývar – Nedeľná polievka



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Slepačí vývar - Hovädzí vývar - Nedeľná polievka
Čas na prípravu15 min.Doba varenia2 hod.Celkový čas2 hod. 15 min.

Slepačí vývar - Hovädzí vývar - Nedeľná polievka

1

Ako sa pripravuje slepačí vývar - hovädzí vývar - nedeľná polievka?

Na vývar sa dajú použiť rôzne druhy mäsa a mäsových zbytkov. Môžeme použiť hovädzie mäso, špikové kosti, sliepku, kura, hydinové vnútornosti, kože a kosti z vykosteného kuraťa, nič sa nestane ak do polievky ku sliepke pridáme bravčový orez. Veľmi dobrý, silný vývar vznikne, ak sa pridá bravčové srdce. Špikové kosti sa dajú použiť na viac krát, môžeme ich odložiť do mrazničky. Teda tak sa to robilo a predpokladám aj stále robí v reštauráciách. Po vyvarení sa z týchto kostí "vyklepne" tzv. špik, ktorý sa je osolený s čerstvým chlebom, ale je to naozaj veľmi nezdravá pochúťka...

Tiež si musíme uvedomiť, že pre kvalitný vývar potrebujeme dostatok mäsa, takže z dvoch - troch krídielok veľkú slávu nenarobíme. Vyvarené mäso z polievky môžeme pridať na tanier pri servírovaní. Najmä hovädzie sa často podáva ako plnohodnotný druhý chod. Každé mäso z polievky môžeme na druhý deň spracovať na iné rýchle jedlo, napríklad na obľúbené rizoto.

2

Mäso dobre opláchneme a vložíme do studenej vody, pričom vody dáme len toľko aby boli ponorené všetky suroviny. Pridáme koreňovú zeleninu, teda mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, pór, celú cibuľu aj so šupkou, strúčik cesnaku, zemiak. Zeleninu pridávame v celku alebo nakrájanú a krátko opraženú na panvici, zintenzívni sa jej vôňa a chuť. Osolíme, pridáme podľa množstva 5 - 7 guličiek celého nového a 5 - 7 guličiek čierneho korenia. Podľa vlastnej chuti môžeme pridať aj iné druhy korenín. Do vývarov sa pridáva aj muškátový orech, muškátový kvet, mleté čierne korenie, zázvor, kari korenie, šafrán, celá feferónka alebo čili paprička, vegeta... Ak máme možnosť, určite však nezabudnime na zelerovú a ligurčekovú vňať. Najmä ligurček, ľudovo nazývaný vegeta a je pravda, že v originálnej juhoslovanskej vegete sa nachádza, je do vývarov a celkovo do polievok ako stvorený.

3

Vývar varíme mierne a pomaly, aby bol čistý a nezakalený. Hovädzí varíme asi 4 - 5 hodín, slepačí 2 - 4 hodiny, vývar z kuraťa asi 1,5 - 2 hodiny. Vývar podávame s krupicovými alebo pečeňovými knedlíkmi, slížikmi, scedený s vaječným žĺtkom v tanieri, "strúhaničkou" a inými závarkami do polievok. Tieto závarky pripravujeme v inom hrnci, nikdy nie v polievke, takmer určite by sa zakalila, závarok sa rozvarí a vývar rýchlo skysne.

Pri servírovaní určite nezabudneme na nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať.

 

Tu je recept na krupicové knedlíčky do polievky.

Prísady

Postup

1

Ako sa pripravuje slepačí vývar - hovädzí vývar - nedeľná polievka?

Na vývar sa dajú použiť rôzne druhy mäsa a mäsových zbytkov. Môžeme použiť hovädzie mäso, špikové kosti, sliepku, kura, hydinové vnútornosti, kože a kosti z vykosteného kuraťa, nič sa nestane ak do polievky ku sliepke pridáme bravčový orez. Veľmi dobrý, silný vývar vznikne, ak sa pridá bravčové srdce. Špikové kosti sa dajú použiť na viac krát, môžeme ich odložiť do mrazničky. Teda tak sa to robilo a predpokladám aj stále robí v reštauráciách. Po vyvarení sa z týchto kostí "vyklepne" tzv. špik, ktorý sa je osolený s čerstvým chlebom, ale je to naozaj veľmi nezdravá pochúťka...

Tiež si musíme uvedomiť, že pre kvalitný vývar potrebujeme dostatok mäsa, takže z dvoch - troch krídielok veľkú slávu nenarobíme. Vyvarené mäso z polievky môžeme pridať na tanier pri servírovaní. Najmä hovädzie sa často podáva ako plnohodnotný druhý chod. Každé mäso z polievky môžeme na druhý deň spracovať na iné rýchle jedlo, napríklad na obľúbené rizoto.

2

Mäso dobre opláchneme a vložíme do studenej vody, pričom vody dáme len toľko aby boli ponorené všetky suroviny. Pridáme koreňovú zeleninu, teda mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, pór, celú cibuľu aj so šupkou, strúčik cesnaku, zemiak. Zeleninu pridávame v celku alebo nakrájanú a krátko opraženú na panvici, zintenzívni sa jej vôňa a chuť. Osolíme, pridáme podľa množstva 5 - 7 guličiek celého nového a 5 - 7 guličiek čierneho korenia. Podľa vlastnej chuti môžeme pridať aj iné druhy korenín. Do vývarov sa pridáva aj muškátový orech, muškátový kvet, mleté čierne korenie, zázvor, kari korenie, šafrán, celá feferónka alebo čili paprička, vegeta... Ak máme možnosť, určite však nezabudnime na zelerovú a ligurčekovú vňať. Najmä ligurček, ľudovo nazývaný vegeta a je pravda, že v originálnej juhoslovanskej vegete sa nachádza, je do vývarov a celkovo do polievok ako stvorený.

3

Vývar varíme mierne a pomaly, aby bol čistý a nezakalený. Hovädzí varíme asi 4 - 5 hodín, slepačí 2 - 4 hodiny, vývar z kuraťa asi 1,5 - 2 hodiny. Vývar podávame s krupicovými alebo pečeňovými knedlíkmi, slížikmi, scedený s vaječným žĺtkom v tanieri, "strúhaničkou" a inými závarkami do polievok. Tieto závarky pripravujeme v inom hrnci, nikdy nie v polievke, takmer určite by sa zakalila, závarok sa rozvarí a vývar rýchlo skysne.

Pri servírovaní určite nezabudneme na nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať.

Slepačí vývar – Hovädzí vývar – Nedeľná polievka