Šošovicová polievka so smotanou



Reklama

AutorZuzana
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Šošovicová polievka so smotanou

Čas na prípravu5 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 5 min.

Šošovicová polievka so smotanou

1

Tradičná šošovicová polievka so smotanou je primerane hustá, sýta polievka zo šošovice, zeleniny a korenín.

Postup :
2

500 g suchej šošovice vysypeme na stôl a veľmi dôkladne preberieme, pretože nie je nič horšie, ako pri jedení zahryznúť do zablúdeného kamienka alebo inej nečistoty, ktorú šošovica často obsahuje.

3

Prebratú šošovicu premyjeme najlepšie na sitku v tečúcej vode a na 2 - 3 hodiny namočíme do studenej vody. Namočenú scedíme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby hladina vody siahala asi 5 cm nad šošovicu, pridáme 2 - 3 bobkové listy, mleté čierne korenie a mleté nové korenie, 2 - 3 prelisované cesnaky, 1 celú cibuľu, 2 - 3 rozkrájané mrkvy , posolíme a varíme na miernom ohni. Kto má rád, neskôr keď začne mäknúť mrkva, môže pridať pár pokrájaných zemiakov.

4

Keď nám všetky suroviny zmäknú, zahustíme sladkou smotanou na varenie rozmiešanou s polievkovou lyžicou hladkej múky a čajovou lyžičkou kukuričného škrobu. Môžeme použiť aj kyslú smotanu, polievka získa inú chuť a je po kyslej smotane sviežejšia.

Ak chceme polievku nakyslo, môžme pridať ocot, prípadne citrónovú šťavu. Ale lepšie je, ak si octom dochutí každý sám až na tanieri pri podávaní, nie každý má ocot rád a nie je ani zdravý.

5

Podávame s čerstvým chlebom, chrumkavým slaným pečivom, prípadne s hriankami.

Prísady

Postup

1

Tradičná šošovicová polievka so smotanou je primerane hustá, sýta polievka zo šošovice, zeleniny a korenín.

Postup :
2

500 g suchej šošovice vysypeme na stôl a veľmi dôkladne preberieme, pretože nie je nič horšie, ako pri jedení zahryznúť do zablúdeného kamienka alebo inej nečistoty, ktorú šošovica často obsahuje.

3

Prebratú šošovicu premyjeme najlepšie na sitku v tečúcej vode a na 2 - 3 hodiny namočíme do studenej vody. Namočenú scedíme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby hladina vody siahala asi 5 cm nad šošovicu, pridáme 2 - 3 bobkové listy, mleté čierne korenie a mleté nové korenie, 2 - 3 prelisované cesnaky, 1 celú cibuľu, 2 - 3 rozkrájané mrkvy , posolíme a varíme na miernom ohni. Kto má rád, neskôr keď začne mäknúť mrkva, môže pridať pár pokrájaných zemiakov.

4

Keď nám všetky suroviny zmäknú, zahustíme sladkou smotanou na varenie rozmiešanou s polievkovou lyžicou hladkej múky a čajovou lyžičkou kukuričného škrobu. Môžeme použiť aj kyslú smotanu, polievka získa inú chuť a je po kyslej smotane sviežejšia.

Ak chceme polievku nakyslo, môžme pridať ocot, prípadne citrónovú šťavu. Ale lepšie je, ak si octom dochutí každý sám až na tanieri pri podávaní, nie každý má ocot rád a nie je ani zdravý.

5

Podávame s čerstvým chlebom, chrumkavým slaným pečivom, prípadne s hriankami.

Šošovicová polievka so smotanou