Vajíčková omeleta s chlebom a bylinkami



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Vajíčková omeleta s chlebom a bylinkami

Čas na prípravu5 min.Doba varenia5 min.Celkový čas10 min.

Vajíčková omeleta s chlebom a bylinkami

 3 ks čerstvé vajcia
 2 asi 1,5 cm krajce staršieho chleba
 1 lyžica hladkej múky
 100 ml mlieka
 3 lyžice oleja
 tymián
 majoránka
 soľ

1

Asi najobľúbenejšími raňajkami môjho malého športovca je jednoznačne vajíčková omeleta s chlebom a bylinkami. Avšak na chrumkavom opečenom chlebíku zaliatom vajíčkami si pochutí aj dospelý, pričom omeleta nemusí byť podávaná len na raňajky. Výhodou je rýchlosť prípravy a tiež "surovinová nenáročnosť", pretože starý chlieb a vajíčka sa doma určite nájdu. Nič nepokazíme, ak sa k do omelety pridá syr, šunka, salám, prípadne klobáska. Omeleta sa dá deťom dochutiť malými bodkami kečupu a horčice.

Postup:
2

Do misky pridáme lyžicu hladkej múky a spolu s mliekom ju metličkou alebo vidličkou vyšľaháme do hladka tak, aby sa nám rozpustili prípadné hrudky. Do tejto zmesi rozklepneme tri čerstvé vajíčka, posolíme, môžeme málinko okoreniť. Pridáme bylinky, majorán, tymián alebo čo komu chutí a krátko premiešame, len aby sa všetko spojilo.

3

Starší chlieb nakrájame na kocky a na rozhorúčenom oleji opečieme z jednej strany do zlata, najlepšie v teflónovej panvici veľkosti taniera na ktorom budeme omeletu podávať. Keď je prvá strana opečená, panvicu z ohňa odstavíme a kocky chleba poobraciame pomocou vidličky tak, aby bola opečená strana chleba smerom hore. Kocky na panvici rovnomerne upravíme, aby medzi kockami vznikli medzierky. Pripravenú vajíčkovú zmes opatrne nalejeme do vzniknutých medzier, snažíme sa, aby sa rozliala rovnomerne po celej panvici.

4

Na záver znížime teplotu asi na polovicu a omeletu dopečieme. Dobré je po chvíľke pečenia potriasť panvicou, aby sa od panvice odlepila, ak sa nechce uvoľniť, pomôžeme si vareškou alebo lyžicou, stačí ju dookola odlepiť od okraja panvice a zatriasť. Najlepšia omeleta je nie úplne prepečená, takže ja ju odstavujem z plameňa v čase, keď povrch zmesi ešte nie je úplne tuhý. Vnútornou teplotou sa omeleta dopečie sama.

5

Omeletu pomocou širšej varešky presunieme na teplý tanier a podávame. Výborná je aj ako ľahká večera so zeleninovým šalátom.

Prísady

 3 ks čerstvé vajcia
 2 asi 1,5 cm krajce staršieho chleba
 1 lyžica hladkej múky
 100 ml mlieka
 3 lyžice oleja
 tymián
 majoránka
 soľ

Postup

1

Asi najobľúbenejšími raňajkami môjho malého športovca je jednoznačne vajíčková omeleta s chlebom a bylinkami. Avšak na chrumkavom opečenom chlebíku zaliatom vajíčkami si pochutí aj dospelý, pričom omeleta nemusí byť podávaná len na raňajky. Výhodou je rýchlosť prípravy a tiež "surovinová nenáročnosť", pretože starý chlieb a vajíčka sa doma určite nájdu. Nič nepokazíme, ak sa k do omelety pridá syr, šunka, salám, prípadne klobáska. Omeleta sa dá deťom dochutiť malými bodkami kečupu a horčice.

Postup:
2

Do misky pridáme lyžicu hladkej múky a spolu s mliekom ju metličkou alebo vidličkou vyšľaháme do hladka tak, aby sa nám rozpustili prípadné hrudky. Do tejto zmesi rozklepneme tri čerstvé vajíčka, posolíme, môžeme málinko okoreniť. Pridáme bylinky, majorán, tymián alebo čo komu chutí a krátko premiešame, len aby sa všetko spojilo.

3

Starší chlieb nakrájame na kocky a na rozhorúčenom oleji opečieme z jednej strany do zlata, najlepšie v teflónovej panvici veľkosti taniera na ktorom budeme omeletu podávať. Keď je prvá strana opečená, panvicu z ohňa odstavíme a kocky chleba poobraciame pomocou vidličky tak, aby bola opečená strana chleba smerom hore. Kocky na panvici rovnomerne upravíme, aby medzi kockami vznikli medzierky. Pripravenú vajíčkovú zmes opatrne nalejeme do vzniknutých medzier, snažíme sa, aby sa rozliala rovnomerne po celej panvici.

4

Na záver znížime teplotu asi na polovicu a omeletu dopečieme. Dobré je po chvíľke pečenia potriasť panvicou, aby sa od panvice odlepila, ak sa nechce uvoľniť, pomôžeme si vareškou alebo lyžicou, stačí ju dookola odlepiť od okraja panvice a zatriasť. Najlepšia omeleta je nie úplne prepečená, takže ja ju odstavujem z plameňa v čase, keď povrch zmesi ešte nie je úplne tuhý. Vnútornou teplotou sa omeleta dopečie sama.

5

Omeletu pomocou širšej varešky presunieme na teplý tanier a podávame. Výborná je aj ako ľahká večera so zeleninovým šalátom.

Vajíčková omeleta s chlebom a bylinkami