Vianočný vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom
Asi najrozšírenejší recept podávaný na najväčší sviatok v roku je určite Vianočný vyprážaný kapor so zemiakovým majonézovým šalátom. Ako sa pripravuje?
Kapra nakrájame na podkovičky hrubšie ako 1 cm a naložíme cez noc do mlieka. (Pri krájaní cez chrbtovú a plutvové kosti ryby to ide s nožom ťažšie, dá sa pomôcť sekáčikom a kladivkom, ale najlepšie sú záhradnícke nožnice, ľahko si s kosťami poradia.)
Podkovičky vysušíme kuchynskou papierovou utierkou a osolíme. Obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajíčkach a čerstvej strúhanke. Obaleného kapra necháme na doske hodinku obschnúť, pričom ho nezabudneme otočiť.
Vyprážame v dostatočnom množstve oleja, mal by siahať nad polovicu podkovičky. Teplota oleja by nemala byť najvyššia, dobre je keď sa okolo podkovičky vytvárajú veľké bubliny. Ak máme väčšieho kapra a máme viac porcií, neváhajme po druhej - tretej dávke olej vymeniť, rýchlo sa prepaľuje a ryba vypražená na takomto oleji nie je chutná. Fritézu v tomto prípade nepoužívam, pretože olej natiahne rybaciu príchuť a na iné ako na ryby by sa už nedal použiť.
Vypražené porcie kapra odkladáme do teplej nádoby umiestnenej napríklad vo vyhriatej rúre aby nevychladol. Na spodok nádoby umiestnime kuchynskú papierovú utierku, stiahne nám prebytočný olej.
Vyprážaného kapra podávame s plátkom citrónu a majonézovým šalátom.
Vianočný majonézový zemiakový šalát
Prísady
Postup
Asi najrozšírenejší recept podávaný na najväčší sviatok v roku je určite Vianočný vyprážaný kapor so zemiakovým majonézovým šalátom. Ako sa pripravuje?
Kapra nakrájame na podkovičky hrubšie ako 1 cm a naložíme cez noc do mlieka. (Pri krájaní cez chrbtovú a plutvové kosti ryby to ide s nožom ťažšie, dá sa pomôcť sekáčikom a kladivkom, ale najlepšie sú záhradnícke nožnice, ľahko si s kosťami poradia.)
Podkovičky vysušíme kuchynskou papierovou utierkou a osolíme. Obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajíčkach a čerstvej strúhanke. Obaleného kapra necháme na doske hodinku obschnúť, pričom ho nezabudneme otočiť.
Vyprážame v dostatočnom množstve oleja, mal by siahať nad polovicu podkovičky. Teplota oleja by nemala byť najvyššia, dobre je keď sa okolo podkovičky vytvárajú veľké bubliny. Ak máme väčšieho kapra a máme viac porcií, neváhajme po druhej - tretej dávke olej vymeniť, rýchlo sa prepaľuje a ryba vypražená na takomto oleji nie je chutná. Fritézu v tomto prípade nepoužívam, pretože olej natiahne rybaciu príchuť a na iné ako na ryby by sa už nedal použiť.
Vypražené porcie kapra odkladáme do teplej nádoby umiestnenej napríklad vo vyhriatej rúre aby nevychladol. Na spodok nádoby umiestnime kuchynskú papierovú utierku, stiahne nám prebytočný olej.
Vyprážaného kapra podávame s plátkom citrónu a majonézovým šalátom.