Vyprážané šampiňóny s tatárskou omáčkou



AutorMartin
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Vyprážané šampiňóny s tatárskou omáčkou
Čas na prípravu15 min.Doba varenia15 min.Celkový čas30 min.

Vyprážané šampiňóny s tatárskou omáčkou

 mladé čerstvé šampiňóny
 vajcia
 hladká alebo polohrubá múka
 strúhanka
 soľ
1

Jeden z obľúbených receptov slovenských kuchýň sú aj vyprážané šampiňóny s tatárskou omáčkou.
Uvedený recept a postup je veľmi jednoduchý, určite uspeje aj začiatočník, pokrm má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

Čistenie :
2

Pri množstvách receptov so šampiňónmi sa stretávam s čistením hríbu formou olúpania šupky. Osobne si myslím, že tento postup je zbytočne zdĺhavý, stráca a vyhadzuje sa surovina a zdá sa mi zvláštny tak isto, ako je mi zvláštne šúpanie jablka.
Šupka na šampiňóne má svoj zmysel, svoju chuť a naozaj ju netreba odstraňovať.
Šampiňóny ktoré si kúpime v obchode sú pestované v absolútne v sterilných podmienkach, takže na očistenie stačí vlažná voda z vodovodu, tak ako pri každej inej zelenine.
Ak sú na klobúčikoch predsa len dáke menšie nečistoty, používam novú čistú hubku na umývanie riadu a s pomocou vlažnej vody klobúčiky dokonale očistím.

Samozrejme, kto šupku nemá rád, prípadne má iný, napríklad zdravotný dôvod, šampiňóny si ošúpe.

Obalovanie :
3

Pretože šampiňóny majú guľový tvar, na klasické obalenie trojobalom používame väčšie misky.

4

Do väčšej misky vložíme dostatočné množstvo polohrubej alebo hladkej múky.
Pri použití polohrubej múky bude strúhankový vypražený obal hrubší, pevnejší a chrumkavejši, pri použití hladkej múky bude strúhankový obal jemnejší.

5

V ďalšej miske rozšľaháme vajíčka s troškou soli. Čím sú vajíčka lepšie rozšľahané, tým sa lepšie prichytávajú na múku.

6

Do tretej, najväčšej misky pridáme čerstvú strúhanku.

Väčšie misky používam preto, aby som sa pri obaľovaní nemusel šampiňónov dotýkať. Misky zdvihnem rukou a krúživým pohybom celej misky prehadzujem hríby s múkou, následne s rozšľahaným vajíčkom a nakoniec so strúhankou, pričom sa samé krásne a rýchlo obaľujú.
Na premiestnenie šampiňónov z misiek používam kuchárske klieštiky.

Vyprážanie :
7

Na vyprážanie je potrebné dostatočné množstvo tuku.
Doporučujem repkový olej ktorý vydrží vyššiu teplotu ako olej slnečnicový.
Ideálne je použiť fritézu a pomocným sitkom šampiňóny zatlačiť pod hladinu oleja, pretože plávajú na hladine a majú tendenciu otáčať sa pri vyprážaní stále jedným smerom.

8

Ak na vyprážanie použijeme panvicu, hríby by mali byť v tuku ponorené do minimálne ¾ svojej veľkosti.

Prílohy a podávanie :
9

Vyprážané šampiňóny podávame s tatárskou omáčkou a varenými zemiakmi s maslom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vhodná je aj zemiaková kaša, hranolky, prípadne zemiakové kroketky.

Prísady

 mladé čerstvé šampiňóny
 vajcia
 hladká alebo polohrubá múka
 strúhanka
 soľ

Postup

1

Jeden z obľúbených receptov slovenských kuchýň sú aj vyprážané šampiňóny s tatárskou omáčkou.
Uvedený recept a postup je veľmi jednoduchý, určite uspeje aj začiatočník, pokrm má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

Čistenie :
2

Pri množstvách receptov so šampiňónmi sa stretávam s čistením hríbu formou olúpania šupky. Osobne si myslím, že tento postup je zbytočne zdĺhavý, stráca a vyhadzuje sa surovina a zdá sa mi zvláštny tak isto, ako je mi zvláštne šúpanie jablka.
Šupka na šampiňóne má svoj zmysel, svoju chuť a naozaj ju netreba odstraňovať.
Šampiňóny ktoré si kúpime v obchode sú pestované v absolútne v sterilných podmienkach, takže na očistenie stačí vlažná voda z vodovodu, tak ako pri každej inej zelenine.
Ak sú na klobúčikoch predsa len dáke menšie nečistoty, používam novú čistú hubku na umývanie riadu a s pomocou vlažnej vody klobúčiky dokonale očistím.

Samozrejme, kto šupku nemá rád, prípadne má iný, napríklad zdravotný dôvod, šampiňóny si ošúpe.

Obalovanie :
3

Pretože šampiňóny majú guľový tvar, na klasické obalenie trojobalom používame väčšie misky.

4

Do väčšej misky vložíme dostatočné množstvo polohrubej alebo hladkej múky.
Pri použití polohrubej múky bude strúhankový vypražený obal hrubší, pevnejší a chrumkavejši, pri použití hladkej múky bude strúhankový obal jemnejší.

5

V ďalšej miske rozšľaháme vajíčka s troškou soli. Čím sú vajíčka lepšie rozšľahané, tým sa lepšie prichytávajú na múku.

6

Do tretej, najväčšej misky pridáme čerstvú strúhanku.

Väčšie misky používam preto, aby som sa pri obaľovaní nemusel šampiňónov dotýkať. Misky zdvihnem rukou a krúživým pohybom celej misky prehadzujem hríby s múkou, následne s rozšľahaným vajíčkom a nakoniec so strúhankou, pričom sa samé krásne a rýchlo obaľujú.
Na premiestnenie šampiňónov z misiek používam kuchárske klieštiky.

Vyprážanie :
7

Na vyprážanie je potrebné dostatočné množstvo tuku.
Doporučujem repkový olej ktorý vydrží vyššiu teplotu ako olej slnečnicový.
Ideálne je použiť fritézu a pomocným sitkom šampiňóny zatlačiť pod hladinu oleja, pretože plávajú na hladine a majú tendenciu otáčať sa pri vyprážaní stále jedným smerom.

8

Ak na vyprážanie použijeme panvicu, hríby by mali byť v tuku ponorené do minimálne ¾ svojej veľkosti.

Prílohy a podávanie :
9

Vyprážané šampiňóny podávame s tatárskou omáčkou a varenými zemiakmi s maslom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vhodná je aj zemiaková kaša, hranolky, prípadne zemiakové kroketky.

Vyprážané šampiňóny s tatárskou omáčkou