
Krumpliguláš - zemiaková polievka s klobásou
Krumpliguláš - zemiaková polievka s klobásou, je obľúbená rýchlovka našich kuchyní a často záchranou hladnej rodiny inou činnosťou zaneprázdnených gazdiniek. Polievka má príjemnú vôňu a chuť použitých surovín.
1 väčšiu cibuľu ošúpeme, pokrájame nadrobno a na 2 polievkových lyžiciach masti popražíme do zlatova. Ideálne je spraviť "Švejkov cibuľový gulášový základ".
Rozhodneme sa ako krumpliguláš zahustíme. Buď zahustíme pridaním hladkej múky alebo zahustíme postrúhaným zemiakom pridaným na začiatku varenia k zemiakom. Častejšie sa používa zahusťovanie zápražkou, takže do osmaženej cibule pridáme dve lyžice hladkej múky a za stáleho miešania osmažíme. Keď sa múka zľahka sfarbí, pridáme asi 1 kg očistených zemiakov nakrájaných na približne rovnaké časti, pridáme lyžicu mletej papriky a premiešame. Zemiaky môžeme krájať na kocky, na kolieska, môžeme použiť ozdobný strúhač, tak ako sa nám páči. Celé premiešame, krátko spolu posmažíme a zalejeme studenou vodou tak, aby hladina siahala asi 2 - 3 cm nad zemiaky. Ak sa nám na spodok hrnca prichytila múka, je potrebné na pár minút odstaviť hrniec z platne a po chvíli prichytenú múku vareškou odlepiť a rozmiešať. Múka nesmie zostať prichytená, pretože by sa pripálila a znehodnotila by celý krumpliguláš.
Pridáme asi čajovú lyžičku soli, 1 - 2 strúčiky roztlačeného cesnaku, mleté čierne korenie, prvú polovicu majoránky, celú alebo mletú rascu, pomôže aj kocka hovädzieho bujónu, gulášová pasta alebo pár strekov polievkového korenia a sušenú feferónku ak chceme mať krumpliguláš pikantný.
Za občasného premiešania varíme zemiaky a keď nám začnú mäknúť, pridáme 300 až 500 g mäkšej kvalitnej klobásy alebo inej nakrájanej údeniny.
Na záver pridáme podľa chuti roztlačený strúčik cesnaku a druhú časť majoránky.
Do krumpligulášu môžeme pridať malé 400 ml lečo, čerstvé paradajky, papriky, čerstvé alebo sušené huby, konzervovanú fazuľu...
Ak varíme krumpliguláš v kotlíku, môžeme nahádzať pár halušiek pripravených z polohrubej múky.
Prísady
Postup
Krumpliguláš - zemiaková polievka s klobásou, je obľúbená rýchlovka našich kuchyní a často záchranou hladnej rodiny inou činnosťou zaneprázdnených gazdiniek. Polievka má príjemnú vôňu a chuť použitých surovín.
1 väčšiu cibuľu ošúpeme, pokrájame nadrobno a na 2 polievkových lyžiciach masti popražíme do zlatova. Ideálne je spraviť "Švejkov cibuľový gulášový základ".
Rozhodneme sa ako krumpliguláš zahustíme. Buď zahustíme pridaním hladkej múky alebo zahustíme postrúhaným zemiakom pridaným na začiatku varenia k zemiakom. Častejšie sa používa zahusťovanie zápražkou, takže do osmaženej cibule pridáme dve lyžice hladkej múky a za stáleho miešania osmažíme. Keď sa múka zľahka sfarbí, pridáme asi 1 kg očistených zemiakov nakrájaných na približne rovnaké časti, pridáme lyžicu mletej papriky a premiešame. Zemiaky môžeme krájať na kocky, na kolieska, môžeme použiť ozdobný strúhač, tak ako sa nám páči. Celé premiešame, krátko spolu posmažíme a zalejeme studenou vodou tak, aby hladina siahala asi 2 - 3 cm nad zemiaky. Ak sa nám na spodok hrnca prichytila múka, je potrebné na pár minút odstaviť hrniec z platne a po chvíli prichytenú múku vareškou odlepiť a rozmiešať. Múka nesmie zostať prichytená, pretože by sa pripálila a znehodnotila by celý krumpliguláš.
Pridáme asi čajovú lyžičku soli, 1 - 2 strúčiky roztlačeného cesnaku, mleté čierne korenie, prvú polovicu majoránky, celú alebo mletú rascu, pomôže aj kocka hovädzieho bujónu, gulášová pasta alebo pár strekov polievkového korenia a sušenú feferónku ak chceme mať krumpliguláš pikantný.
Za občasného premiešania varíme zemiaky a keď nám začnú mäknúť, pridáme 300 až 500 g mäkšej kvalitnej klobásy alebo inej nakrájanej údeniny.
Na záver pridáme podľa chuti roztlačený strúčik cesnaku a druhú časť majoránky.
Do krumpligulášu môžeme pridať malé 400 ml lečo, čerstvé paradajky, papriky, čerstvé alebo sušené huby, konzervovanú fazuľu...
Ak varíme krumpliguláš v kotlíku, môžeme nahádzať pár halušiek pripravených z polohrubej múky.