Fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami – Lúskovica



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica

Čas na prípravu15 min.Doba varenia30 min.Celkový čas45 min.

Fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica

 700 g čerstvé fazuľkové lúsky
 30 g maslo
 70 g cibuľa
 400 g zemiaky
 60 g hladká múka (cca 4 lyžice)
 250 g šľahačka alebo smotana na varenie
 250 g kyslá smotana
 3 ks bobkový list
 kôpor
 soľ
 4 ks vajíčka na tvrdo

1

Čo sú fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica?
Nakrájané čerstvé fazuľové struky so zemiakmi v primerane zahustenej omáčke z masla, šľahačky a kyslej smotany.
Tradičný pokrm z bratislavského Jaskového radu, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup:
2

Čerstvé žlté fazuľové lúsky umyjeme a vylomením odstránime stopky a bočný lem, ktorý môže byť tvrdý. Záleží od odrody fazuľky, niektoré tento lem majú, iné nie. Lúsky nakrájame šikmým rezom, podľa veľkosti na dva - tri kúsky. Zemiaky očistíme a pokrájame na nie úplne malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.

3

V hrnci roztopíme maslo, posolíme, premiešame a pridáme cibuľku, ktorú popražíme za stáleho miešania do sklovita. Musíme stále miešať, aby sa maslo neprepálilo a nezhorklo. Keď cibuľka zmäkne, pridáme fazuľku a zemiaky. Premiešame, zalejeme vodou do výšky surovín, posolíme a varíme miernym varom do polomäkka.

4

V pohári rozhabarkujeme hladkú múku so šľahačkou. Ak bude zátrepka moc hustá, rozriedime vodou. Necháme chvíľu odstáť a pomaly po častiach za stáleho miešania ju prilievame k fazuľke. Znížime plameň na minimum, pridáme nakrájaný kôpor a pomaly za občasného miešania varíme asi 10 minút, aby sa nám múka v zátrepke uvarila.

Odstavíme z ohňa a po častiach za stáleho miešania pridáme rozhabarkovanú kyslú smotanu s troškou studenej vody.

5

Podávame s vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré si pripravíme počas varenia.
Čerstvé vajíčka vložíme do studenej vody a začneme variť. Od času keď nám voda zovrie, vajíčka varíme 5 až 7 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení prelejeme studenou vodou, aby sme zastavili var.

Výbornou prílohou k lúskovici je čerstvý chlieb.

Pokrm môžme ochutiť octom a cukrom, dá sa pridať čierne a nové korenie, čím vzniknú nové variácie tohto chutného tradičného jedla.

Viac informácií o bobkovom liste.

Prísady

 700 g čerstvé fazuľkové lúsky
 30 g maslo
 70 g cibuľa
 400 g zemiaky
 60 g hladká múka (cca 4 lyžice)
 250 g šľahačka alebo smotana na varenie
 250 g kyslá smotana
 3 ks bobkový list
 kôpor
 soľ
 4 ks vajíčka na tvrdo

Postup

1

Čo sú fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica?
Nakrájané čerstvé fazuľové struky so zemiakmi v primerane zahustenej omáčke z masla, šľahačky a kyslej smotany.
Tradičný pokrm z bratislavského Jaskového radu, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup:
2

Čerstvé žlté fazuľové lúsky umyjeme a vylomením odstránime stopky a bočný lem, ktorý môže byť tvrdý. Záleží od odrody fazuľky, niektoré tento lem majú, iné nie. Lúsky nakrájame šikmým rezom, podľa veľkosti na dva - tri kúsky. Zemiaky očistíme a pokrájame na nie úplne malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.

3

V hrnci roztopíme maslo, posolíme, premiešame a pridáme cibuľku, ktorú popražíme za stáleho miešania do sklovita. Musíme stále miešať, aby sa maslo neprepálilo a nezhorklo. Keď cibuľka zmäkne, pridáme fazuľku a zemiaky. Premiešame, zalejeme vodou do výšky surovín, posolíme a varíme miernym varom do polomäkka.

4

V pohári rozhabarkujeme hladkú múku so šľahačkou. Ak bude zátrepka moc hustá, rozriedime vodou. Necháme chvíľu odstáť a pomaly po častiach za stáleho miešania ju prilievame k fazuľke. Znížime plameň na minimum, pridáme nakrájaný kôpor a pomaly za občasného miešania varíme asi 10 minút, aby sa nám múka v zátrepke uvarila.

Odstavíme z ohňa a po častiach za stáleho miešania pridáme rozhabarkovanú kyslú smotanu s troškou studenej vody.

5

Podávame s vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré si pripravíme počas varenia.
Čerstvé vajíčka vložíme do studenej vody a začneme variť. Od času keď nám voda zovrie, vajíčka varíme 5 až 7 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení prelejeme studenou vodou, aby sme zastavili var.

Výbornou prílohou k lúskovici je čerstvý chlieb.

Pokrm môžme ochutiť octom a cukrom, dá sa pridať čierne a nové korenie, čím vzniknú nové variácie tohto chutného tradičného jedla.

Fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami – Lúskovica

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *