
Fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica
Čo sú fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica?
Nakrájané čerstvé fazuľové struky so zemiakmi v primerane zahustenej omáčke z masla, šľahačky a kyslej smotany.
Tradičný pokrm z bratislavského Jaskového radu, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Čerstvé žlté fazuľové lúsky umyjeme a vylomením odstránime stopky a bočný lem, ktorý môže byť tvrdý. Záleží od odrody fazuľky, niektoré tento lem majú, iné nie. Lúsky nakrájame šikmým rezom, podľa veľkosti na dva - tri kúsky. Zemiaky očistíme a pokrájame na nie úplne malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.
V hrnci roztopíme maslo, posolíme, premiešame a pridáme cibuľku, ktorú popražíme za stáleho miešania do sklovita. Musíme stále miešať, aby sa maslo neprepálilo a nezhorklo. Keď cibuľka zmäkne, pridáme fazuľku a zemiaky. Premiešame, zalejeme vodou do výšky surovín, posolíme a varíme miernym varom do polomäkka.
V pohári rozhabarkujeme hladkú múku so šľahačkou. Ak bude zátrepka moc hustá, rozriedime vodou. Necháme chvíľu odstáť a pomaly po častiach za stáleho miešania ju prilievame k fazuľke. Znížime plameň na minimum, pridáme nakrájaný kôpor a pomaly za občasného miešania varíme asi 10 minút, aby sa nám múka v zátrepke uvarila.
Odstavíme z ohňa a po častiach za stáleho miešania pridáme rozhabarkovanú kyslú smotanu s troškou studenej vody.
Podávame s vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré si pripravíme počas varenia.
Čerstvé vajíčka vložíme do studenej vody a začneme variť. Od času keď nám voda zovrie, vajíčka varíme 5 až 7 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení prelejeme studenou vodou, aby sme zastavili var.
Výbornou prílohou k lúskovici je čerstvý chlieb.
Pokrm môžme ochutiť octom a cukrom, dá sa pridať čierne a nové korenie, čím vzniknú nové variácie tohto chutného tradičného jedla.
Viac informácií o bobkovom liste.
Prísady
Postup
Čo sú fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica?
Nakrájané čerstvé fazuľové struky so zemiakmi v primerane zahustenej omáčke z masla, šľahačky a kyslej smotany.
Tradičný pokrm z bratislavského Jaskového radu, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Čerstvé žlté fazuľové lúsky umyjeme a vylomením odstránime stopky a bočný lem, ktorý môže byť tvrdý. Záleží od odrody fazuľky, niektoré tento lem majú, iné nie. Lúsky nakrájame šikmým rezom, podľa veľkosti na dva - tri kúsky. Zemiaky očistíme a pokrájame na nie úplne malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.
V hrnci roztopíme maslo, posolíme, premiešame a pridáme cibuľku, ktorú popražíme za stáleho miešania do sklovita. Musíme stále miešať, aby sa maslo neprepálilo a nezhorklo. Keď cibuľka zmäkne, pridáme fazuľku a zemiaky. Premiešame, zalejeme vodou do výšky surovín, posolíme a varíme miernym varom do polomäkka.
V pohári rozhabarkujeme hladkú múku so šľahačkou. Ak bude zátrepka moc hustá, rozriedime vodou. Necháme chvíľu odstáť a pomaly po častiach za stáleho miešania ju prilievame k fazuľke. Znížime plameň na minimum, pridáme nakrájaný kôpor a pomaly za občasného miešania varíme asi 10 minút, aby sa nám múka v zátrepke uvarila.
Odstavíme z ohňa a po častiach za stáleho miešania pridáme rozhabarkovanú kyslú smotanu s troškou studenej vody.
Podávame s vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré si pripravíme počas varenia.
Čerstvé vajíčka vložíme do studenej vody a začneme variť. Od času keď nám voda zovrie, vajíčka varíme 5 až 7 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení prelejeme studenou vodou, aby sme zastavili var.
Výbornou prílohou k lúskovici je čerstvý chlieb.
Pokrm môžme ochutiť octom a cukrom, dá sa pridať čierne a nové korenie, čím vzniknú nové variácie tohto chutného tradičného jedla.
Ani za rezeň by som toto jedlo nemenil. Fantázia.