Čas na prípravu15 min.Doba varenia30 min.Celkový čas45 min.
Fazuľové lúsky so smotanou - Lúskovica
700 g čerstvé fazuľkové lúsky
30 g maslo
70 g cibuľa
400 g zemiaky
60 g hladká múka (cca 4 lyžice)
250 g šľahačka alebo smotana na varenie
250 g kyslá smotana
3 ks bobkový list
kôpor
soľ
4 ks vajíčka na tvrdo
1Čo sú fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica?
Nakrájané čerstvé fazuľové struky so zemiakmi v primerane zahustenej omáčke z masla, šľahačky a kyslej smotany.
Tradičný recept z bratislavského Jaskového radu, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Postup:
2Čerstvé žlté fazuľové lúsky umyjeme a vylomením odstránime stopky a bočný lem, ktorý môže byť tvrdý. Záleží od odrody fazuľky, niektoré tento lem majú, iné nie. Lúsky nakrájame šikmým rezom, podľa veľkosti na dva - tri kúsky. Zemiaky očistíme a pokrájame na nie úplne malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.
3V hrnci roztopíme maslo s troškou oleja, posolíme, premiešame a pridáme cibuľku, ktorú popražíme na miernom ohni za stáleho miešania do sklovita. Musíme stále miešať, aby sa maslo neprepálilo a nezhorklo. Keď cibuľka zmäkne, pridáme fazuľku a zemiaky. Premiešame, zalejeme vodou do výšky surovín, posolíme, pridáme bobkový list a varíme miernym varom do polomäkka.
4V pohári rozhabarkujeme hladkú múku so šľahačkou. Ak bude zátrepka moc hustá, rozriedime vodou. Necháme chvíľu odstáť a pomaly po častiach za stáleho miešania ju prilievame k fazuľke. Znížime plameň na minimum, pridáme nakrájaný kôpor a pomaly za občasného miešania varíme asi 10 minút, aby sa nám múka v zátrepke uvarila.
Odstavíme z ohňa a po častiach za stáleho miešania pridáme rozhabarkovanú kyslú smotanu s troškou studenej vody.
5Podávame s vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré si pripravíme počas varenia.
Vajíčka vyberieme z chladničky aby získali izbovú teplotu a vložíme do vriacej vody. Vajíčka na tvrdo varíme 9 až 10 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení vajíčka ihneď ochladíme studenou vodou, aby sme zastavili var. Ľahkým poklepávaním o pracovnú dosku rozbijeme škrupinku a vajíčka ošúpeme. Šúpať začíname od spodnej oblej časti, kde sa nachádza vzduchová bublina a škrupinka sa ľahko oddelí.
Výbornou prílohou je čerstvý chlieb.
Lúskovicu môžeme ochutiť octom a cukrom, dá sa pridať čierne a nové korenie, čím vzniknú nové variácie tohto chutného tradičného jedla.
Viac informácií o bobkovom liste.
Prísady
700 g čerstvé fazuľkové lúsky
30 g maslo
70 g cibuľa
400 g zemiaky
60 g hladká múka (cca 4 lyžice)
250 g šľahačka alebo smotana na varenie
250 g kyslá smotana
3 ks bobkový list
kôpor
soľ
4 ks vajíčka na tvrdo
Postup
1Čo sú fazuľové lúsky so smotanou a vajíčkami - Lúskovica?
Nakrájané čerstvé fazuľové struky so zemiakmi v primerane zahustenej omáčke z masla, šľahačky a kyslej smotany.
Tradičný recept z bratislavského Jaskového radu, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.
Postup:
2Čerstvé žlté fazuľové lúsky umyjeme a vylomením odstránime stopky a bočný lem, ktorý môže byť tvrdý. Záleží od odrody fazuľky, niektoré tento lem majú, iné nie. Lúsky nakrájame šikmým rezom, podľa veľkosti na dva - tri kúsky. Zemiaky očistíme a pokrájame na nie úplne malé kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.
3V hrnci roztopíme maslo s troškou oleja, posolíme, premiešame a pridáme cibuľku, ktorú popražíme na miernom ohni za stáleho miešania do sklovita. Musíme stále miešať, aby sa maslo neprepálilo a nezhorklo. Keď cibuľka zmäkne, pridáme fazuľku a zemiaky. Premiešame, zalejeme vodou do výšky surovín, posolíme, pridáme bobkový list a varíme miernym varom do polomäkka.
4V pohári rozhabarkujeme hladkú múku so šľahačkou. Ak bude zátrepka moc hustá, rozriedime vodou. Necháme chvíľu odstáť a pomaly po častiach za stáleho miešania ju prilievame k fazuľke. Znížime plameň na minimum, pridáme nakrájaný kôpor a pomaly za občasného miešania varíme asi 10 minút, aby sa nám múka v zátrepke uvarila.
Odstavíme z ohňa a po častiach za stáleho miešania pridáme rozhabarkovanú kyslú smotanu s troškou studenej vody.
5Podávame s vajíčkami uvarenými na tvrdo, ktoré si pripravíme počas varenia.
Vajíčka vyberieme z chladničky aby získali izbovú teplotu a vložíme do vriacej vody. Vajíčka na tvrdo varíme 9 až 10 minút podľa veľkosti vajíčka miernym varom. Po uvarení vajíčka ihneď ochladíme studenou vodou, aby sme zastavili var. Ľahkým poklepávaním o pracovnú dosku rozbijeme škrupinku a vajíčka ošúpeme. Šúpať začíname od spodnej oblej časti, kde sa nachádza vzduchová bublina a škrupinka sa ľahko oddelí.
Výbornou prílohou je čerstvý chlieb.
Lúskovicu môžeme ochutiť octom a cukrom, dá sa pridať čierne a nové korenie, čím vzniknú nové variácie tohto chutného tradičného jedla.
Fazuľové lúsky so smotanou – Lúskovica
Ani za rezeň by som toto jedlo nemenil. Fantázia.