Krumpliguláš – zemiaková polievka s klobásou



AutorMartin
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Krumpliguláš - zemiaková polievka s klobásou
Čas na prípravu10 min.Doba varenia50 min.Celkový čas1 hod.

Krumpliguláš - zemiaková polievka s klobásou

1

Krumpliguláš - zemiaková polievka s klobásou, je obľúbená rýchlovka našich kuchyní a často záchranou hladnej rodiny inou činnosťou zaneprázdnených gazdiniek. Polievka má príjemnú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

2 väčšie cibule ošúpeme, pokrájame nadrobno a na 2 polievkových lyžiciach masti popražíme do zlatova. Ideálne je spraviť "Švejkov cibuľový gulášový základ", odkaz je uvedený nižšie.

Rozhodneme sa ako krumpliguláš zahustíme. Buď zahustíme pridaním hladkej múky alebo zahustíme postrúhaným zemiakom pridaným na začiatku varenia k zemiakom. Častejšie sa používa zahusťovanie zápražkou, takže do cibule pridáme dve lyžice hladkej múky a zľahka osmažíme. Keď sa múka sfarbí, pridáme lyžicu mletej papriky, premiešame a pridáme asi 1 kg očistených zemiakov nakrájaných na približne rovnaké časti. Krájať môžme na kocky, na kolieska, môžme použiť ozdobný strúhač, tak ako sa nám páči.

Celé premiešame, krátko spolu posmažíme a zalejeme vodou tak, aby hladina siahala 2 - 3 cm nad zemiaky.

Pridáme soľ, 2 - 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, mleté čierne korenie, majoránku, celú alebo mletú rascu, dobrá je aj kocka bujónu, gulášová pasta alebo pár strekov polievkového korenia a sušenú feferónku.

Za občasného premiešania varíme zemiaky a keď nám začnú mäknúť, pridáme 300 až 500 g mäkšej kvalitnej klobásy alebo inej nakrájanej údeniny.

Na záver pridáme roztlačené strúčiky podľa chuti a druhú časť majoránky.

Variácie :
3

Do krumpligulášu môžme pridať čerstvé paradajky, papriky, čerstvé alebo sušené huby, cukiny, baklažány, koreňovú zeleninu, fazuľu...
Ak varíme v kotlíku, môžme nahádzať pár halušiek.

 

Švejkov cibuľový gulášový základ - recept.

Prísady

Postup

1

Krumpliguláš - zemiaková polievka s klobásou, je obľúbená rýchlovka našich kuchyní a často záchranou hladnej rodiny inou činnosťou zaneprázdnených gazdiniek. Polievka má príjemnú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

2 väčšie cibule ošúpeme, pokrájame nadrobno a na 2 polievkových lyžiciach masti popražíme do zlatova. Ideálne je spraviť "Švejkov cibuľový gulášový základ", odkaz je uvedený nižšie.

Rozhodneme sa ako krumpliguláš zahustíme. Buď zahustíme pridaním hladkej múky alebo zahustíme postrúhaným zemiakom pridaným na začiatku varenia k zemiakom. Častejšie sa používa zahusťovanie zápražkou, takže do cibule pridáme dve lyžice hladkej múky a zľahka osmažíme. Keď sa múka sfarbí, pridáme lyžicu mletej papriky, premiešame a pridáme asi 1 kg očistených zemiakov nakrájaných na približne rovnaké časti. Krájať môžme na kocky, na kolieska, môžme použiť ozdobný strúhač, tak ako sa nám páči.

Celé premiešame, krátko spolu posmažíme a zalejeme vodou tak, aby hladina siahala 2 - 3 cm nad zemiaky.

Pridáme soľ, 2 - 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, mleté čierne korenie, majoránku, celú alebo mletú rascu, dobrá je aj kocka bujónu, gulášová pasta alebo pár strekov polievkového korenia a sušenú feferónku.

Za občasného premiešania varíme zemiaky a keď nám začnú mäknúť, pridáme 300 až 500 g mäkšej kvalitnej klobásy alebo inej nakrájanej údeniny.

Na záver pridáme roztlačené strúčiky podľa chuti a druhú časť majoránky.

Variácie :
3

Do krumpligulášu môžme pridať čerstvé paradajky, papriky, čerstvé alebo sušené huby, cukiny, baklažány, koreňovú zeleninu, fazuľu...
Ak varíme v kotlíku, môžme nahádzať pár halušiek.

Krumpliguláš – zemiaková polievka s klobásou